vineri, 21 iunie 2013

Man of Steel {2013}

Dupa o lunga pauza, m-am dus la cinema. Clubul Cinefililor din Iasi nu se pune ca acolo e ceva saptamanal, programat si gratis. Asta e primul film pe care l-am vazut la cinema dupa The Avengers. Wow, ce mult a trecut…mai bine de un an. Si in acest an nu s-a schimbat mare lucru in industrie. Vizual, nu s-au produs salturi supraomenesti, de mentionat. A ramas cam la acelasi nivel…in acesta de fata e vorba mai mult despre cantitatile de explozii si actiune. Fiind un film cu Superman ne puteam imagina ca o sa arate totul foarte rapid, foarte violent si fara menajamente ca: "vezi cladirea aia, te rog nu o darama"…nu s-a pus problema. Totul e nimicit in calea luptelor.
Actiunea de la final mi-a amintit teribil de actiunea din finalului filmului MatrixRevolutions. Dar pana la urma era ceva normal. Neo e Superman si Smith e Zod. Nu avea ce sa se schimbe insa as fi vrut sa vad mai multa tactica in lupta lor, nu numai brawling, nu numai prins si azvarlit. Nu numai pumni aruncati la greu, voiam sa vad mai multa strategie si gandire in alegerea pumnilor. Ma rog, din aceasta cauza aveai senzatia de repetitie si ajungea sa devina obositor. Aruncari de super-eroi sau super-rai dintr-o cladire in alta. Pana si in Revolutions toata actiunea a parut mai bine pusa la punct, mai coregrafiata.
Partea mai buna la filmul asta fata de filmul din 1978 e povestea. Unele detalii spuse altfel, adaugiri la poveste si bineinteles, adaugarea factorului de real ceva mai adanc in constientul spectatorului, deoarece asta e stilul scenaristului David S. Goyer. El a reprodus universul lui Batman impreuna cu Christopher Nolan, asa ca Nolan, producatorul acestui film, l-a pus bineinteles pe Goyer sa aduca universul lui Superman cat mai aproape de universul lui Batman, pentru ca nu se stie in viitor cum se naste un film cu The Justice League unde cei doi eroi interactioneaza.
Nolan l-a ales la regie pe Zack Snyder si sincer nu am vazut stilul sau si imi pare rau. Ma gandeam ca am sa-l regasesc putin pentru ca in Watchmen, Snyder, a mai umblat cu un super-erou cu puteri dumnezeiesti…Dr. Manhattan – probabil unul din motivele pentru care a fost ales la carma acestui film. Stilul unde actiunea devine un spectacol vizual, coregrafiat, stilizat si bine definit, nu prea l-am gasit in filmul asta. Am gasit multa tehnica insa putina magie si putere de memorabilitate. Partile bune, pe langa povestea mai ampla, e actorul Russell Crowe care il readuce la viata pe Jor-El exact cum ai vrea, Michael Shannon care e intotdeauna un personaj negativ memorabil din cauza e foarte bun, Diane Lane a fost si ea buna ca mama adoptiva a lui Superman, Kevin Costner a fost scurt dar de impact si Amy Adams a fost o alegere neconventionala pentru Lois Lane, dar potrivita.
Zilele trecute am vazut The Count of Monte Cristo, film in care a jucat protagonistul acestui film…Henry Cavill. Britanicul are actoria in sange si a umplut bine papucii lui Superman…il vad deja in viitoarele filme cu super-eroul si sper ca o sa mai fie cateva. Sper doar sa aduca povestea pe calea cea buna si sa combine stilul flamboiant al lui Superman cu universul serios dorit de Nolan si co.. E posibil ca noul val de filme Superman sa fie clasice...comerciale si pline de actiune asa cum sunt. Nu se compara cu adaptari de carte, e doar o adaptare de roman grafic. Neseriozitatea e in stilul romanelor grafice (bine, cele de la Superman). Din pacate acest Man of Steel nu e prea clasic insa e facut perfect din punct de vedere tehnic. Editarea are putine scapari in luptele de prin orase dar per total e buna.
3D-ul a fost inutil in multe scene. E un film cu 3D fals, facut sa mai scoata niste banuti ca doar duc lipsa astia din Hollywood. A fost filmat cu camere normale si apoi transformat in 3D in post-productie. Aici vedeti filmele de-a lungul anului care au folosit tehnologia 3D adevarata (bogata) si care nu.
So, Man of Steel e un film care merita vazut la cinema, dar care te lasa cu un gol dupa vizionare. Voiam sa raman cu mai multe. Cu mai multe imagini epice, cu mai mult super si mai putin real. Chiar credeam ca Snyder putea sa umple acest gol...aducand super-ul din Watchmen si sa-l combine cu realul lui Goyer si Nolan.
8/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu