duminică, 16 iunie 2013

The Count of Monte Cristo {2002}

Stiu, stiu...trebuia sa citesc cartea mai intai si apoi sa vizionez filmul. Acum regret asta...regret de asemenea ca filmul mi s-a parut clar scurt si grabit. Si se vede asta. Nu vedem nimic din viata lui Edmond Dantes ca pirat, nu vedem mai nimic din viata lui de inainte de a fi in inchisoare, ci totul este schitat in linii mari. Iar ce se intampla cat timp a fost conte a fost grabit si pus in episoade. Il razbuna pe ala, apoi imediat pe celalalt, bineinteles, fara sa vad pregatirea si detaliile.

Detaliile sunt pentru carte. Asta e diferenta din carte si film si o stie toata lumea. O nuvela poate fi ecranizata foarte bine intr-un film, nu are o sumedenie de detalii iar povestea e destul de liniara, se intinde pe o perioada scurta de timp si are putine personaje incat sa fie cuprinse toate intr-un film de o lungime mai considerabila. Un roman, in schimb, e exact opusul...e lung, multe personaje, multe detalii, perioada lunga de timp. Aici, in romanul lui Alexandre Dumas, actiunea se intinde pe aproape 20 de ani, cei mai importanti 20 de ani din viata unui tanar.
Povestea e extraordinar de captivanta pentru ca e condusa de o dorinta arzatoare de razbunare. Desi nu e cel mai nobil dintre scopuri, aceasta dorinta l-a transformat pe Edmond Dantes (jucat foarte bine de Jim Caviezel) in omul puternic, determinat si deloc naiv pe care il vedem in a doua jumatate a filmului. Transformarea e vizibila si o vede toata lumea, din moment ce nu il mai recunoaste nimeni. Bine, in legatura cu asta, sunt sigur ca in carte se specifica si o transformare fizica a lui Edmond Dantes pentru ca 13 ani intr-o inchisoare de unde nu ai voie sa iesi nici macar din celula, inseamna ceva pentru sanatatea ta. Nu cred ca mai ramanea acelasi barbat chipes care e prezentat in film...dar ma rog.
Filmul e foarte bun, din punctul meu de vedere. Cum am spus, pare doar grabit si lipsit de detaliile atat de dorite de spectator. Asta nu-i nicio problema, pentru ca la nici un alt film nu am simtit nevoie sa citesc si romanul dupa care e ecranizat. Niciodata. Asa ca la rand vine citirea romanului "Contele de Monte Cristo" de Alexandre Dumas. Ecranizarea lui a fost un mult dorit impuls spre directia aceea - si daca a reusit asta inseamna ca si acest impuls a fost facut foarte bine...finalul nu are importanta pentru ca acesta putea fi ghicit de la fragede inceputuri.
9/10

Un comentariu:

  1. cartea e foarte buna intr-adevar. are si o continuare dubioasa, Mana de mort, in care mor toate personajele importante.
    nu stiu ecranizarea asta, dar am vazut o alta foarte buna. o ecranizare franceza cu Gerard Depardieu in 3 sau 4 parti de foarte multe ore.
    http://www.imdb.com/title/tt0167565/?ref_=fn_al_tt_3

    RăspundețiȘtergere