joi, 30 octombrie 2014

Kapringen {2012}

A Hijacking
Traim intr-o lume tampita si filmul asta, la fel ca multe ca el, ne aduce aminte de asta...ugh, cruda si tampita. Cruda, tampita si deprimanta...

Filmul asta cred ca trebuie comparat cel mai evident cu Captain Phillips, un film nu cu mult diferit, insa in care se vede amprena hollywoodiana si spiritul american de neinvins...mai ales in scena S.F. din final cand cei patru sniperi ii impusca pe cei patru somalezi in acelasi timp, perfect sincronizati. Kapringen nu as spune ca e cu cateva clase peste, e cam aceeasi branza insa printr-un filtru mai european, mai cuminte, mai realist. Nu exista eroi, nu exista efectiv un bad guy, cum a fost in Captain Phillips. Somalezii astia sunt automat luati in vizor ca baietii rai pentru ca pun in pericol viata acest oameni care nu aveau treaba cu ei si astfel, folosindu-i ca un soi de garantie, de asigurare, fura niste bani de la o firma navala. Dar de altfel, viata oamenilor nu este pusa in pericol ci doar sunt terorizati din cand in cand.
Insa Omar, personajul principal din tabara celor rai, nu doreste sa fie asociat cu acestia, el fiind doar un traductor dar si seful lor, in cele din urma. Si ce se intampla in cele din urma ne arata fix in ce fel de lume tampita traim, o lume nedreapta si care nu are sens...o lume care ar fi fost un pic mai buna daca lipseau acele cateva secunde, acel moment. Moment care insa a fost necesar pentru ca aici nu e Hollywood si finalul nu e intotdeauna roz.
Din punct de vedere dramatic filmul a avut trei astfel de culmi, culmi la care voiai sa musti patura cu care erai invelit, momente in care voiai sa te ridici si sa-i f*ti una in mecla acelui idiot care face asta doar pentru ca a vazut o oportunitate, nu pentru ca are ceva cu oamenii astia de pe vas sau cu compania asta navala. El doar profita de lipsa de securitate si impins de la spate de o saracie isi face treaba cu asta. Din nou, traim intr-o lume tampita...nu neaparat o lume care vrea sa faca rau.
Negocierile s-au purtat asa cum te asteptai sa se intampla si finalul a fost in cele din urma unul realist pentru toata lumea. Dar iti aduci aminte iar de momentul din final, moment care iti lasa un gust amar si viata traumatizata, asa cum a patit-o bucatarul nostru, personajul principal din tabara nu celor buni ci a celor nevinovati. Filmul merita vazut dar in final nu e o capadopera ci e doar o poveste spusa bine si plina de suspans si realitati dure.
Mai bun decat Captain Phillips, dar nu cu mult.
8.1/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu