joi, 2 octombrie 2014

Edge of Tomorrow {2014}

Cu mult mai bun decat ma asteptam. Filmul asta mi-a adus putin aminte de Pan's Labyrinth...un film care e facut aproape in totalitate (la fel ca acesta) din elemente pe care le-am mai vazut in alte filme sau povesti, dar care functioneaza atata de bine si au atat de mult sens (in contextul filmului) incat ii acorzi mai multe laude...

Pan's Labyrinth are foarte multe elemente luate din mitologia foarte populara dar si surprinzator de multe din cartile lui Harry Potter (cum ar fi fost matraguna care plange). Ei, Edge of Tomorrow are elemente din Groundhog's Day (evident) dar si chestii din Matrix - fiintele alea nu-mi aduc aminte de vreun extraterestru pe care l-am vazutci imi aduc aminte de sentinele...treaba cu exo-scheletul militar hyper-avansat imi aduce aminte de Avatar, inclusiv navele de zbor pe care le folosesc...si cate si mai cate. Lait-motivul cel luat din Groundhog's Day si este folosit la capacitatea lui maxima...si toata treaba e editata asa cum trebuie...pentru ca desi se repeta treburile noi vedem numai ce trebuie fara ca sa ne enerveze si sa ne duca cu gandul ca e repetitiv. Asta e un mare plus...esential cand folosesti un astfel de plot device.
Singurul minus ar fi partea din poveste unde si-a pierdut puterile...pentru ca da, e asteptat momentul si nu ramane decat sa iti dai seama cand vine. Dupa ce isi pierde puterile, personajul nostru principal, jucat de Tom Cruise, trece prin cea mai dificila misiune din viata lui si o reuseste la limita fara sa o repete de un catralion de ori, cum a avut privilegiul pana atunci, stiind miscarea inamicului cu trei pasi inainte. Partea de dupa pierderea puterilor a fost putin cam fortata dar asta e...chiar si asa, s-au descurcat excelent scenaristii sa duca povestea pana la capat...si e fuckin' credibila, oricat de S.F. e.
Emily Blunt a fost mai buna decat ma asteptam in rolul ei si pana la urma cei doi au fost o pereche potrivita, chiar daca aveam unele dubii. Tom Cruise a avut un rol dificil dar filmul e foarte bun din cauza lui si a regizorului Doug Liman, care a mai regizat filme de actiune notabile inainte...The Bourne Identity si Mr. & Mrs. Smith. A mers filmul...m-a tinut interesat desi stiam cum o sa se termine, m-a tinut aproape de personaje desi stiam cum o sa sfarseasca si atunci alt plot twist...
Mergea totusi cel putin o scena de dragoste, cum sigur au fost...probabil.
A fost un film mai reusit decat ma asteptam sa fie si nu m-a dezamagit. Il recomand si recomand chiar vizionari multiple, sa fie in ton cu tema.
8.25/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu