marți, 25 februarie 2014

The Longest Day {1962}

A avut rost sa aiba 3 ore? Deloc. Dar ma rog, daca esti atent la film si nu la altceva cred ca nu prea are timpi morti. Pe mine nu a reusit sa ma tina prea interesat tot timpul...trebuia sa vad filmul asta mai demult, pustiul din mine ar fi fost uimit...acum nu prea mai are acelasi efect.

E interesant cum de-a lungul timpului filmele de razboi intotdeauna au cam aceeasi reteta. Aduci cat mai multi actori cunoscuti, nu actrite, si ii bagi pe toti in roluri episodice, astfel nu e nimeni un personaj principal ci fiecare e personaj principal in episodul lui. Cam asa si aici...ii avem pe Robert Mitchum, Richard Burton, Sean Connery cand avea pojar, Henry Fonda, John Wayne si Robert Wagner...din care ii cunosc eu. Mitchum, Burton, Fonda si Wayne au fost personajele principale din episoadele lor. Si acum daca te uiti la filmele de razboi e cam aceeasi poveste. Fiindca se vrea o colectivizare si nu o personificare a razboiului...nimeni si toata lumea e personaj principal.
Cum e si normal de altfel...nu un om a castigat razboiul, ci o tara, o tabara anume. E misto filmul...ultima ora si jumatate e numai si numai razboi. Nu e foarte interesant construit si iti aduce putin aminte de filmele lui Sergiu Nicolaescu unde foloseste jumatate din Romanie sa isi filmeze scenele...The Longest Day are trei regizori, cate unul pentru fiecare episod...american, englez si german. Mai sunt vreo doi regizori pentru scene mai speciale (cum a fost parasutarea in acel mic sat / oras) dar chiar si asa...nu s-a gasit un singur regizor sa le faca pe toate? Ciudat...de obicei exista un megaloman din randul regizorilor care s-ar fi crezut in stare. Asa, nici unul din regizori nu e un nume cunoscut...
Actiunea filmului relateaza in detaliu (nu stiu si daca adevarat din punct de vedere istoric) debarcarea din Normandia si parasutarea din timpul noptii inainte de marea lupta de pe plaja Omaha si Utah. Rar intra in detalii personale pentru fiecare personaj si cand o face ti se pare ca e inutila aceasta mini-poveste. Razboiul conteaza pana la urma, lupta...scenele unde se impusca si se arunca in aer si in care nu se vorbeste decat in scop de directii si tipete...astea sunt scenele care au contat.
Dar na, trebuia sa-l vad si pe asta. E un clasic si un film care a influentat pe altele dupa el...dar nu intotdeauna in sensul bun al cuvantului. Spielberg in "Saving Private Ryan" a imbunatatit teribil debarcarea de pe plaja Omaha...nici nu se compara cu ce e in filmul asta. Dar ce-i drept...vorbim de Spielberg si vorbim de 30 si ceva de ani diferenta.
8.2/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu