duminică, 23 februarie 2014

Samsara {2011} & Baraka {1992}

Nu stiu daca ati auzit de Ron Fricke insa omul e unul din cei mai buni fotografi din cati o sa auzi. Si cam asta e filmul asta, Samsara, impreuna cu fratele sau mai mare Baraka, din '92. Ambele sunt o serie de fotografii in miscare de mare arta.

In Baraka, desi e foarte frumos filmul ca un total nu am vazut decat forma fara fond. Incerca Fricke sa arate o latura spiritalo-mistica ce il leaga pe om de divinitati insa nu mi se pare ca i-au iesit prea grozav. Nu a reusit sa faca paralele destul de pronuntate. In final, desi prindeau putere imaginile, nu erau decat niste imagini frumoase despre viata, lume si peisaje.
Aici, in Samsara am simtit impactul imaginilor mai bine pentru ca pe langa frumusetea lor deosebita a iesit in evidenta si mesajul lor. Paralele pe care nu le-am simtit la fratele mai mare au fost cu atat mai pronuntate in Samsara. Nu numai pentru ca erau mai usor de legat intre ele ci pentru ca unele ofereau posibilitatea unei interpretari multiple...cum a fost omul-lut de pe la mijlocul filmului. O partea halucinanta care e foarte marcanta. In mare parte ambele filme sunt fascinant de urmarit. Nu au dialog sau actiune liniara ci in mare prezinta niste idei cu ajutorul imaginilor. Si cum stim, fiecare imagine face cat 1000 de cuvinte...deci e usor sa ne imaginam ceva in timp ce-l vizionam. Un mare plus pentru ele e si soundtrackul excelent ce acompaniaza imaginile ce-ti iau rasuflarea. E un deliciu total sa le vezi in 1080p, cum s-au nascut sa o faca. Cred ca in IMAX daca le vezi atunci chiar vezi o lume ca printr-o fereastra.
Si e printre putinele genuri de filme la care poti sa te uiti si sa discuti in acelasi timp pentru ca nu strica cu nimic. Acest colaj de imagini variate, de la cel mai de baza lucru uman pana la cel mai avansat tehnologic face ca filmul sa fie variat si dezbate astfel domenii multiple. Asadar, ambele sunt de vizionat. Must see!
9.5/10 la ambele

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu