marți, 4 februarie 2014

Lone Survivor {2013}

Ok, ma asteptam la o chestie extraordinar de patriotica si eroica si americana si 'merica! Intr-un fel cam asta a fost, daca e sa o privesti rece de tot. A fost toate astea si mai mult...insa Peter Berg, un regizor surprinzator de bun cateodata (cand vine vorba de filme de actiune) a capturat cateva imagini care, daca le priveai obiectiv, puteai sa vezi ca sunt frumoase si reale...

Da, iti arata si la inceput si la sfarsit de ce e capabila America cand vine vorba de democratie impinsa de praful de pusca...si de aici reiese evident intrebare: Pentru ce nu fac ei un atac gigantic la fiecare baza de talibani ca nu e ca si cum se plimba constant si scapa de ei definitiv. Pai pentru ca nu ar avea motiv apoi sa cheltuie miliarde pe operatii costisitoare atat financiar cat si a vietilor umane, pentru ca ar termina prea repede razboiul si apoi ar ramane atata lume fara meserie dar mai ales, producatorii de arme si amunitie, ar ramane fara miliardele lor. Ma rog, intru in chestiile astea politice ca sa ce? Cine asculta balivernele astea?
Pff, si Hollywoodu o pune intr-o lumina atat de buna. Ca e bine sa lupti pentru tara, sa lupti pentru camarazi, pentru familie, pentru iubita...cand de fapt, in alte tari din lumea asta, e pace de decenii si nu zice nimeni nimic. Americanii e prosti tare la capitolul asta dar revin iar la politica. Filmul are o lumina deosebita. E realist, mai putin scenele cand se dau astia de-a dura pe munte si nu patesc nimic...twice. Poate s-au dat de-a dura in realitate, nu zic nu, dar a fost mai mult un delusor plin de iarba, nu stanci si cu siguranta nu s-au lovit cum s-au lovit astia prin filme...c'mon, sangerarile interne si rupturile de organe ar fi fost la ordinea zilei...ca sa nu mai zic de oase rupte si piele smulsa, pentru ca au avut antrenament si s-au ranforsat baietii.
Filmul are cateva imagini frumoase, e filmat in intregime foarte frumos si cu oarece atentii la detalii iar tempoul filmului nu e grabit deloc. E calm si nu grabeste deloc actiunea. Schimbul de focuri din padure a fost excelent facut si antrenant...si iti venea sa zici din 5 in 5 secunde: 'Merica! Fuck Yea! Au impuscat ei talibani, dar nu atatia cat au aratat aici si ei nu au supravietuit atat cat au aratat aici. Trebuie sa va ganditi ca desi e realitatea ce e prezentata in film, aceasta a fost exagerata tocmai din cauza patriotismului si ca sa-ti dea tie impresia cat de "bad-ass" sunt oamenii astia...dar eu vorbesc. Mda.
Asadar, a fost surprinzator filmul asta. A avut cateva momente bune si per total e un film de razboi modern chiar reusit din cam orice punct de vedere...actiune, joc actoricesc, actori memorabili, regie si poveste. Si are si doua nominalizari la Oscaru de la inceputul lui martie pentru sunet...pe care o sa le piarda in favorea (bine-meritata) a lui Gravity.
7.5/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu