duminică, 26 ianuarie 2014

Mandariinid {2013}

O bijuterie mica care sta ascunsa sub maldare de rahat produs si bagat cu forta in gatul oamenilor de catre Hollywood. Acum da, mai sunt si sclipiri prin rahat, nu zic, dar parca unele sunt bagate mai adanc cu forta. Filmul asta nu a fost nominalizat anul asta la Oscar dar o sa fie la anul...cu siguranta.

Filmul are o premiza destul de simpla, nu e un film complex dar e plin de sentiment si emotie palpabila. Un mos e vizitat prin 1990 de doi luptatori ceceni. Ii iau mancarea si pleaca. Dupa cateva momente acestia doi intra intr-un schimb de gloante cu o mana de georgieni. Unul din ceceni moare si unul din georgieni traieste. Mosul ii gasesti si ii salveaza de la moarte. Ce urmeaza e ceva ce vrei sa vezi si te gandesti ca s-a intamplat la un moment dat in istorie chiar si in realitate...sau macar speri ca s-a intamplat. De ce? Pentru ca iti mai da putina speranta pentru umanitatea...nu mai mult.
Filmul de acum mi-a adus aminte si de No Man's Land, un alt film care dezbate ideea de razboi intr-o "camera" numai intre doi oameni, fiecare reprezentand alta tara...chiar si filmul lui Chan-wook Park, Gangdong gyeongbi guyeok JSA face acelasi lucru. Si culmea, am avut aproape aceeasi introducere la review-ul acestui film ca la celalalt (No Man's Land)...nu e de mirare, atunci, ca imi aduce asa de mult aminte de el. Plus ca ambele sunt filme care au ca poveste un razboi european din anii '90...unul mai in Nord de noi si celalalt la Sud de noi.
Am gasit putin fortate scenele unde de indata ce un personaj e prezentat putin mai emotional, mai uman, imediat dupa asta se intampla ceva. Nu spun ce, o sa vedeti si singuri. Dar asta e ideea, ca trebuie sa-l vedeti. E un film simplu, sincer si foarte eficient cu regie foarte buna, imagini placute si acting bun. Recomandat.
9/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu