joi, 9 ianuarie 2014

Dallas Buyers Club {2013}

Matthew McConaughey chiar vrea un Oscar, saracutul de el. Ia sa vedem ce trecut are. Filme romantice cu care si-a format McConaughey renumele ala...actorul care sta fara camasa cel mai mult din toti actorii din istorie. Nu prea poti sa-l iei in serios, nu? Nu a avut roluri prea bune...nu intotdeauna...dar in ultima chiar vrea ceva.

A aratat-o in Mud, The Lincoln Lawyer...si cam atat. Da, nu a vrut sa-si arate talentul intotdeauna. Pentru ca se vede ca are talent. Stie cum trebuie sa joace ca sa iasa in evidenta. De obicei nu a vrut decat un paycheck dar aici nu a fost numai asta. A ales, si stia asta, un rol care iese in evidenta la Oscaruri pentru ca e un rol care a mai castigat. Un bolnav de SIDA. Da, Tom Hanks a avut avantajul (?) ca a fost gay in film...dar trecem peste asta. Matthew joaca aici un rodeo cowboy care e destul de obsedat sexual...un pic prea obsedat incat il face nesigur pe propria lui sexualitate. Da, e destul de homofob din aceasta cauza dar e "normal" de la un redneck texan.
Dar na, personajul lui nu e unul simplu. E un personaj de Oscar...si ii iese excelent. E un personaj complex, schimbator, uman. Afla ca are boala si isi ia destinul in propriile maini. Se documenteaza, se ingrijeste (nu in primele 30 de zile, dar nu conteaza), se desteapta si face un bine...dar fara sa stie, poate chiar fara sa realizeze. Se foloseste de cunostintele proaspat acumulate din documentarea lui si din intalnirea trecatoare cu moartea si se face traficant de "droguri". Insa nu orice fel de "droguri"...ci de altea care fac bine. Efectiv...vitamine, DDC, peptida T si alte cateva care ajuta la restabilirea sistemului imunitar...insa nu si distrugerea virusului pentru ca asta e imposibil si in ziua de azi...nu numai anii '80, atunci cand se intampla actiunea filmului. Treaba insa nu e asa simpla...acele medicamente nu sunt aprobate de FDA dar nici ilegale nu sunt. Dar FDA-ul are si el agenda lui dictata de firmele farmaceutice ce doresc monopolul.
Ideea e ca trebuie sa vedeti filmul ca pe langa prestatia lui Matthew si excelenta si excentrica prestatie a lui Jared Leto, mai aflam niste informatii noi despre efectele sociale ale acestei boli in anii '80 cand lumea tocmai afla despre ea. Si parca aduce si nitel a Breaking Bad...o infima parte. Filmul e interesant, personajele sunt interesante si filmul merita vazut. Cat despre sansele lui Matthew sau ale lui Leto...se poate.
8.2/10

3 comentarii:

  1. De fapt McConaughey nu a primit scenarii bune. Nimeni n-a scris roluri bune pentru el până la Mud și niciun producător sau regizor n-a fost înnebunit după el. E puțin injust să-l acuzi că presta strict pentru bani. Și nu văd relevanța CV-ului în aprecierea și, eventual, acordarea unor premii pentru rolul din Dallas Buyers Club.

    RăspundețiȘtergere
  2. Are pentru ca si el are puterea sa-si aleaga roluri. Si nu trebuie sa te prostituezi cu roluri proaste ca sa iesi in evidenta. Poti sa o faci lejer si cu roluri mai comerciale in filme de actiune sau drame usoare...dar nu tampite in filme romantice sau mai stiu eu ce, cum a avut.
    Iar un scenariu nu se scrie intotdeauna cu un actor in minte. Agentul lui trebuia sa lucreze mai mult sa-i caute roluri mai bune, nu numai roluri banoase. Mi se pare teribil de relevant CV-ul pentru ca daca avea un CV bun cu atat mai mult merita un Oscar...nu sa primeasca de la primul rol cum vad ca se poarta prin Hollywood.

    RăspundețiȘtergere