marți, 28 ianuarie 2014

5 Broken Cameras {2011}

Decat sa va pun o poza cu ceva socant sau incredibil din film, mai bine va arat cum arata din spatiu intreaga actiune ca asta m-a interesat pe mine de-a lungul documentarului...unde, exact, se intampla actiunea.

De ce? Pentru ca nu intelegeam de ce oamenii de rand isi apara terenul si nu statul lor...si apoi am aflat ca nu prea au statul lor iar acel teren e usor de contestat asa ca au venit evreii si au construit un oras imens...a se vedea stanga imaginii. In timpul constructiilor, ca sa nu vina satenii din Bil'in sa-i deranjeze pe domnii ingineri si muncitori, s-a construit un zid din sarma pe drumul serpuit din centru-dreapta, cel foarte aproape de satul Bil'in. Terenul satenilor a fost luat, maslini au fost arsi si luati pe sus de buldozere...si eu tot nu am inteles de ce nu a intervenit statul lor. Asta pentru ca nu au statul lor si ca ei s-au revoltat doar pentru ca au intrat pe terenul lor dar care in acte nu era al nimanui?
Pana la urma tot curtea israeliana a decis ca zidul initial sa fie dat jos...Palestina nu exista ca stat, e condus de popor si asa a ramas. Pe ei tot armata israeliana ii apara de evreii mai agresivi care se simteau amenintati si atacau primii...ce fenomene de creaturi.
Dupa ce s-au termina, intr-un fel, certurile s-a mutat acel zid mai in stanga...se vede clar. Acum e un zid inalt din beton. E o nebuloasa pentru mine si am ramas un pic uimit de ceea ce se intampla. Evrei vin si construiesc orase pe pamant palestinian...adica tot israelian dar de alta natura. Sensibila treaba. Ma rog, acum ca documentar mi s-a parut un pic mai bun decat Searching for Sugar Man si cu siguranta mai socant si mai viu. Nu a contat ca nu a fost filmat in full HD ca celalalt...imaginile au vorbit de la sine, filmate cum au fost, de 6 camere, 5 dintre care au fost distruse in incidentele descrise in imagini. Trebuia asta sa castige insa ridica prea multe probleme politice si asta e sensibil in America. E un subiect controversat...
Si cu toate ca e socant, ma asteptam sa moara mai multi oameni...
8.3/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu