luni, 11 noiembrie 2013

Le passe {2013}

The Past
"Trecutul" e una din dramale de anul acesta ce trebuie luata putin la smotocit si savurat, deci vizionat. E de la acelasi regizor care ne-a adus si drama cutremuratoare "A Separation" si la fel ca atunci e tot o drama condusa de personaje, de poveste...decat o drama a evenimentelor, cum sunt de obicei. E ceea ce se numeste "caracter-driven drama".

Si de ce subliniez atat de mult personaj...pentru ca e de remarcat si faptul ca un personaj foarte important si puternic din acest film nu are vreo replica in toata aceasta treaba insa prezenta se simte in fiecare scena prin caracterizarea puternica de care are parte. Celine este sotia tipului de mai sus si aceasta a trecut printr-o drama cutremuratoare...a incercat sa se sinucida. De ce? E foarte complicat asa cum se dezvolta in misterul ce inconjoara aceasta drama puternica.
Insa nu pot sa pun vreun semn de comparatie intre A Separation si acesta. Se simt de parca ar fi o continuare desi povestea de background e total diferita. Din pacate nu m-am simtit la fel de legat de personaje si empatia nu a rasarit decat pentru putini. Cum ar fi sotul ce vine sa-si finalizeze divortul cu sotia care are 3-4 copii din casatorii diferite...si niciunul din acestia nu e copilul lui. Si nici ea, desi suna a fi o femeie nehotarata si inconstienta, nu e doar alb-negru. Motive ea are si toti au o personalitate palpabila si bine definita. Pana si Celine, care se afla in coma, are, asa cum am zis, o personalitate clara infaptuita prin caracterizarea la persoana a treia...o caracterizare formata din faptele si vorbele ei.
Si aproape spun ca e intr-adevar personajul cel mai interesant si cel mai complex dintre toti. Ea a fost centrul actiunii si ea a avut cel mai mult de suferit de pe urma asta. Nu cred ca am mai patit asta in vreun film. Pana la urma drama complexa este deslusita insa explicatia m-a lasat putin interzis spre uimit. Ce vreau sa spun e ca a fost putin exagerata...daca ma intrebati, desi are sens in contextul respectiv.
De mentionat si actingul pustiului cel mic. De unde l-au mai scos si pe el, nu stiu. Dar joaca extraordinar pentru cineva de varsta lui.
8.8/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu