luni, 25 noiembrie 2013

Elysium {2013}

E un astfel de film necesar macar putin? Nu prea. Si-a indeplinit scopul ca film de actiune, ca film distractiv, intr-o masura pe care as fi vrut sa fie mai mare...asta datorita hibelor pe care le are in poveste si practic orice chestie. Ma legam de orice tinea de logica si bun simt dar ma rog...

De ce...daca puteau sa opreasca semnalul, sa nu mai zboare nimeni de pe Terra, de ce nu au facut-o dintotdeauna? Pentru ca nu puteau sa urce cei importanti? Sa fim seriosi...oferi navelor respective coduri speciale si gata, sau deschizi semnalul pentru un anumit interval de secunde, diferit in fiecare zi si gata. Ma rog, astfel de chichite sunt cam peste tot si iti sar in ochi si se duce naibii distractia.
Ca filmul ofera si o vedere distopica asupra unui posibil viitor al Terrei si se arata iar si din nou lipsa de umanitate ce o sa urmeze, asta e alta poveste de adormit copiii. Nu e prima data cand vedem asa ceva si nici nu o sa fie ultima data. Macar daca era ceva cu adevarat deosebit dar cand aduci iz de Matrix si Odiseea Spatiala, cam greu sa mai cauti prin filmul asta si ceva nou. Poate doar "mesele miracol" dar pana si pe alea le-am mai vazut prin alte locuri...gen Final Fantasy: The Spirits Within.
In schimb observ un trend care nu e decat bun. Actorii din filmele de actiune joaca din ce in ce mai bine si se pune accent pe asta din ce in ce mai mult. Matt Damon nu e un actor prost si a jucat excelent si in seria lui, aia cu Bourne. Sharlto Copley e si el o surpriza deosebita si s-a vazut asta inca de la primul lui film, District 9.
Si daca tot suntem la District 9, acest film are acelasi regizor si bineinteles, acelasi iz de segregare, ca doar a ramas cu sechele de la Apartheid. In District 9 aveam de-a face cu extraterestrii, aici avem de-a face cu saraci dar in mare parte sunt prezenti mexicanii, saracii (dublu sens pentru saraci), pentru ca actiunea are loc in Los Angeles...restul populatiei de pe pamant nu se arata dar se citeste prin prezenta europenilor pe Elysium.
Asadar un film foarte comercial, unde reclamele raman ca o zgaiba pe cerul gurii - Bugatti, Bulgari, GMC, Adidas (papusi purtati de un sarac...deci nu le vad un viitor prea bun in 2154). Un film plin de explozii si surprinzator putin gore...ca sa mai inviem si anii '80 cu ocazia asta - partea asta nu m-a deranjat deloc.
Un efort de ignorat sau de vazut o data, din lipsa de ceva mai bun.
6/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu