miercuri, 4 septembrie 2013

Kolja {1996}

Cine nu se lasa afectat de filmul asta se pacaleste pe el insusi. Sau nu are suflet...una din doua. Nu conteaza, ideea e ca filmul asta stie sa iti cante la corzile sensibile exact cum canta personajul principal la violoncel...insa mai putin bine decat filmul de care mi-a adus aminte si pe care l-am vazut nu cu asa de mult timp in urma, Le vieil homme et l'enfant.

E aproape identic filmul asta cu cel din 1967 la capitolul intriga si desfasurare a actiunii...desi mosul din '67 nu era asa de reticent cand a venit vorba de noul pusti din viata lui. Acesta, la fel ca cel vechi, e un film sensibil, dulce si amuzant despre o prietenie temporara dar care are un efect major numai pentru adult, deorece la el vedem cum se schimba viata in finalul filmului, nu si a pustiului - care a avut doar un prieten pentru tranzitia din viata lui.
Filmul a castigat in '97 Oscarul pentru cel mai bun film strain dar cred ca a facut asta nu din cauza povestii ci din cauza ca regia e atat de bine pusa la punct. O regie excelenta nu inseamna doar o desfasurare a actiunii simpla, ci alegerea sau repetarea unei scene pana cand are cea mai multa magie, cand cat mai multe elemente sunt capturate cat mai firesc posibil...si o regie deosebita este si atunci cand in scena intra si elemente ce se afla in planul secund sau tertiar dar care amplifica magia din prim plan. Regie buna e atunci cand in plan secund il vedem pe mos jucandu-se cu violoncelul sau iar in prim plan il vedem pe pusti cum se aseaza la marginea patului si cade invins. Toate acestea se leaga frumos intr-un amalgam frumos si de revizionat.
Bineinteles, niciodata nu strica sa ai si o poveste placuta ce multumeste pe toata lumea. E recomandat chiar. O problema la filmul asta e ca pustiul joaca mai bine decat mosul. Ceea ce spune multe despre amandoi. Pustiul fura scenele iar mosul e un personaj cu o personalitate slaba ce se pierde in multime si nu transpune nimic. Scena din baie cand vorbeste copilul cu bunica lui m-a terminat...
E un film foarte placut dar nicidecum mai bun decat filmul din 1967.
8.3/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu