marți, 9 iulie 2013

Side by Side {2012}


Camera de mai sus e cea care a filmat Avatarul. E compusa, de fapt, din doua camere, una pusa pe orizontala, normal...iar celalalta e pusa pe verticala si foloseste o oglinda pentru ca imaginea sa iasa intocmai ca fratele lui geaman. De ce sunt puse asa? Nu incap una langa alta.

A evoluat teribil de mult de-a lungul timpului...de acum 100 si aproape 20 de ani. A evoluat teribil de cand s-a filmat Avatarul pentru ca acum sa ai doua camere puse asa e ridicol. Acum stau linistite unul langa altul. Tema documentarului a fost pelicula vs. digital. O tema simpla, cu un raspuns simplu din punctul meu de vedere. Industria asta...sau arta asta...a evoluat incet-incet pe parcursul celor 120 de ani, corect? De ce nu e privita digitalizarea ca o evolutie naturala si fireasca la acest mediu? In mare parte din motive pur nostalgice.
Nimeni nu poate sa nege ca Lawrence of Arabia ar fi aratat urat daca era filmat digital, cu o camera care respecta arta, nu o camera digitala de uz comun. Ar fi aratat superb, poate peste asteptarile noastre. Magia nu sta intotdeauna pe ce s-a pus povestea...de fapt asta nu e valabil deloc. S-a spus asta si in final. Ganditi-va la toate filmele voastre preferate si iubite si ganditi-va ca arata mai bine, mai sharp, mai colorate (acolo unde e cazul si unde a fost dorinta regizorului sau directorului de imagine), mai exact cum s-a dorit.
S-a discutat amplu pe seama asta de-a lungul filmului si consider ca s-a strabatut cam fiecare chestie...si fiecare chestie noua ce apare in industrie. E un film ce trebuie vazut de fiecare iubitor de cinema si eu cu singuranta apreciez foarte mult cand apare un film ca acesta...asa cum am apreciat si This Film is Not Yet Rated cand l-am vazut. Ambele sunt filme de colectie pentru ca ne mai arata si ceva secrete din arta pe care o iubim, acesta chiar ne-a aratat ce fel de oameni sunt regizorii pe care ii cunoastem si ii respectam...le vedem si alta fata decat aceea cand iau interviu pentru filmul pe care l-au facut si caruia trebuie sa-i faca reclama.
E vorba despre fata care o arata cand le pasa de industria in care lucreaza. Sunt contrariati de unele chestii ce se intampla si sunt deschisi la altele. E interesant si din punctul asta de vedere. Acum eu ma gandeam la altceva. Ce treaba are totusi Keanu Reeves dar la final am vazut ca e producatorul acestui documentar. Ma mira acest interes din partea lui Neo dar nu conteaza, a iesit ceva bun, de vizionat. Cu siguranta e interesant si arata in ce directie se duce industria.
8/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu