luni, 27 mai 2013

Wrong {2012}


Sa traiasca camera digitala. Reuseste o astfel de camera sa captureze imagini mai frumoase si mai vii decat pelicula. Ok, ok, pelicula are ea locul ei sfant dar trebuie gasiti inlocuitori ieftini si prin care pot face mai multi filme cate mai bune...ergo, digitalul.

Chiar au trecut 2 ani si de cand am vazut Rubber? Parca mai ieri a fost asta. Dar pana la urma si filmul a fost unul destul de deosebit incat sa fie si extrem de memorabil. Chiar si acum l-as viziona cu placere pentru ca e genul de film care nu se ia in serios insa e facut foarte bine incat bate undeva. La fel e si filmul de acum. Ceva mai coerent decat Rubber, ceva mai cu picioarele pe pamant dar tot suprarealist si ciudat. Ce e cu biroul in care ploua? Vroia regizorul sa arate ca oamenii lucrau intr-un mediu stresant? Pentru ca daca da, a aratat-o intr-un mod nemaipomenit. Mi-a adus aminte, intr-un fel, de filmele lui Spike Jonze...Being John Malkovich ar fi cel mai "la subiect" exemplu. Care e faza cu gradinarul francez? S-a vrut scoaterea stereotipului mexican? Tine de nationalitatea regizorului?
Mi-a placut scena imaginata de gradinar...mi-a dat si mie o stare de anxietate. In afara de ea, desi filmul e plin de ciudat, plin de simboluri, el poate fi explicat si vizionat ca fiind o poveste normala, unde un stapan ii duce dorul cainelui sau preferat. Aceasta pierdere il face pe stapan atat de pierdut incat nu mai e in stare sa munceasca si astfel se preface ca munceste...acest eveniment ducand la concedierea lui adevarata, nu cea imaginara de acum 3 luni.
E chiar genul de film la care poti gasi semnificatii ciudate la toate evenimentele din el dar aparent lumea nu e deschisa la ele pentru ca au gasit rapid elemente din Fellini (cum ar fi visele) sau Tarkovski (joaca copilareasca a adultilor). Filmele lui Quentin Dupieux mi se par atat interesante cat deosebit de frumos filmate cu acel camp de focalizare mic, ceea ce ne obliga sa ne focalizam pe ceva anume si in acelasi timp ne da impresia de adancime, de o a treia dimenisune, fara ajutorul ochelarilor. E un film bun si interesant...si cu adevarat comic.
8/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu