vineri, 17 mai 2013

Huozhe {1994}

To Live
Probabil cel mai putin colorat si cel mai sumbru film al lui Zhang Yimou, regizor care ne-a obisnuit cu scene elaborate, colorate, pline de costume ce-ti iau ochii si spectacol in general - a regizat pana si Olimpiada din China din 2008...fie ca e un dans, fie ca e o scena de arte martiale. Cu toate astea, filmul acesta, numai dintr-o scena trista in alta o tine. Dureros de trist. Cu toate astea nu stiu cum de a reusit Yimou sa-l faca.

La inceput, tragedia a pornit cu nevoia personajului principal masculin de a juca jocuri de noroc...in urma carora si-a pierdut casa si apoi familia...necazurile ce au urmat, insa, sunt de alta natura. Datorita ghinionului imens de care a avut parte in tinerete, aceasta vina l-a urmat restul vietii si nu a putut sa numeasca pe altcineva ca vinovat, indiferent de situatie. Spoilere urmeaza. Cand fiul sau a murit, amandoi parinti au dat vina pe ei pentru ca l-au lasat sa plece la topit otel...dar de ce regimul permitea asemenea munca pentru copii, nu stiu. Poate erau in siguranta in mod normal dar un ghinion curat a curmat viata celor mai tanar fiu al lor. La fel cand a murit si fiica lor...ce cautau zuzele alea inca studente la medicina si de ce toti doctorii buni, capabili, erau in inchisoare? Datorita unui regim de rahat, de aia. Eu numai asta am vazut si cam iese in evidenta, n-ai ce sa-i faci...
Deci intrebarea mea initiala ramane. Cum de a putut sa faca Yimou un astfel de film despre propria lui tara? Filmul este interzis in China in continuare pentru ca intr-adevar arata fata mai mizerabila a unui regim prost pus in practica...dar imaginile din acest film nu se compara cu ce povesti are Romania despre comunism. Se vede asta prin reactiile ce le au occidentalii la filmele noastre despre perioada pre-revolutionara.
Intorcandu-ma la film. Este cel mai bun film al lui Yimou din punctul meu de vedere. Cel mai complet, cel mai puternic, cel mai dureros (si da, e necesar ca un film bun sa fie dureros), cel mai revelator. Actiunea s-a desfasurat pe o perioada de aproape 30 de ani si prezinta viata unei familii de la bogatie la saracie lucie. S-au prezentat si lucruri bune despre comunism cum ar fi comunitatea...dar sa-ti dai toate oalele din casa, ca sa faca conducatorii tarii 3 obuze amarate cu metalul ce-l aduna dintr-un astfel de sat, mi se pare de tot rasul - asta a fost si ideea probabil.
Am primit mesaje mixte despre ce vroia sa transmita Yimou...imi arata aceste scene unde arata incompetenta regimului insa in acelasi timp arata ca ramaneau uniti si puternici. Cel mai sigur a vrut sa o faca in asa fel incat sa fie acceptat filmul in tara sa dar nu i-a mers. Trebuie vazut.
9/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu