luni, 25 martie 2013

Play It Again, Sam {1972}

O comedioara in stilul lui Woody Allen, chiar daca nu e regizata de el. Iremediabil nevrotica, mai putin intelectuala fata de celelalte creatii ale lui Allen, mai usoara, mai ridicola, mai putin de luat in serios.

De fapt Allen niciodata nu a avut un stil regizoral specific, deosebit. Pentru el a fost intotdeauna scenariul pe primul loc si aici tot el e autorul iar regizorul este Herbert Ross...de fapt era intr-adevar prea devreme in cariera sa se apuce cu adevarat de regie. De abia 3 ani mai tarziu avea sa regizeze ceva mai serios decat filmul asta, Love and Death. Aici Woody Allen se joaca practic pe el insusi sub numele Allan, sau asa vrea sa ne arate...un tip neindemanatic, prost cu femeile, nevrotic si cam ipohondru...exact cum ar fi orice nerd din ziua de azi care nu are social skills.
Multe din situatii sunt comice insa nu comedia fizica te face sa razi in mod special ci situatiile in care se baga, scenariile fictive ce si le imagineaza si interactiunea dintre el si alter ego-ul sau, Humphrey Bogart, de la care frecvent primeste sfaturi pentru a putea sa vorbeasca cu femeile si sa le cucereasca...asa cum isi imagineaza el, in stilul unui Bogart. Constructia filmului e ciclica, incepe cu scena de final din Casablanca si se termina cu reproducerea acelei scene cu cei trei in imaginea de mai sus. Spre deosebire de orasul sau obisnuit, New York, filmul acesta a fost filmat in San Francisco pentru ca in N.Y. a fost o greva a producatorilor de filme...mare diferenta nu se vede ca pana la urma nu conteaza asta...vedem aceeasi treaba si prin faptul ca in ultimii ani Woody Allen tot se plimba de la un oras mare european la altul si isi filmeaza filmele acolo.
Toata lumea joaca asa cum ma asteptam insa din partea lui Allen am simtit mai multa energie, probabil din cauza ca nu era la carma filmului si nu avea de ce sa-si faca griji in privinta asta. Si-a permis aici sa fie mai zainy, mai ciudat, mai awkward, a fost pana la urma printre primele sale proiecte mai importante si la inceput e incurajat sa faci ceva usor. Aa, si a fost prima data cand Woody si Diane Keaton apar impreuna pe ecran.
7.7/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu