miercuri, 13 martie 2013

Manon des sources {1986}

Manon of the Spring
Continuarea la fel de excelenta a filmului de saptamana trecuta de la Clubul Cinefililor Iasi, "Jean de Florette". Filmul acesta este concluzia sfasietoare si asteptata la tot ce s-a intamplat acum 10 ani in filmul ce-l precede pe acesta.

Acum nu prea vreau sa intru in detalii pentru ca este o desfatare completa daca ia cineva cele doua filme si le vizioneaza cap-coada, unul dupa altul. O poveste atat de bogata, atat de umana si realista...o poveste a caror replici curg succesiv asa cum curge un vin bun intr-un pahar...un vin care a avut un an foarte bune. Avem niste actori de mare clasa in frunte cu Yves Montand ce-l joaca pe Papet si Daniel Auteuil ce-l portretizeaza excelent pe Ugolin (un urat cu suflet frumos). Cei doi formeaza familia Soubeyran (suverani? intr-adevar numele lor bate apropo spre conducere si putere de hotarare suprema), o familie care iubeste pamantul dar in special roadele lui si in consecinta banul.
Pe partea cealalta a baricadei o avem pe Manon, fiica cocosatului din prima parte, care a ajuns o femeie de o frumusete rara care are grija de capre. Bine, acum o fata ca ea (ciobanca) cu tenul ei mai rar si mai incredibil dar treaca...poarta palarie tot timpul cand e soare si cu asta basta. Acum rar am vazut o asemenea frumusete pe ecrane, Emmanuelle Beart a fost una din cele mai frumoase aparitii pe ecran. Acum nu mai este. In acest film de fiecare data cand era cu pletele in vant sau in bataia soarelui era ca si cum vedeai ceva divin...bine, acum nu o pup prea tare in fund ca poate ma vede iubita dar am fost cu totii de acord, dupa ce s-a terminat filmul ca intr-adevar camera a iubit-o intens si ea stia ce sa faca cu camera. Ne-a innebunit pe toti...
Asadar nu va zic nimic din desfasurarea actiunii, din punctele importante...pentru ca nu are sens. De la muzica pana la imagine, de la acting pana la regie totul e maiestos facut si memorabil. Un adevarat triumf cinematografic, cam uitat de lume dar nu conteaza...eu am sa-mi amintesc de el si voi o sa faceti la fel dupa ce il vedeti. Ambele filme, bineinteles.
9.2/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu