luni, 4 martie 2013

Akahige {1965}

Red Beard

Ultima colaborare Toshiro Mifune - Akira Kurosawa...e oarecum trist, chiar si acum...chiar si daca eu maine pot sa vad un inca un film de-al lor facut inainte de acesta. E trist ca moment istoric, e trist pentru ca a fost probabil una din cele mai bune colaborari din istoria cinematografiei cand vine vorba de regizor - actor.

Povestea lui Barba Rosie e una ce prezinta un doctor dintr-un oras oarecare...un doctor care intotdeauna face ce trebuie desi cei din jur nu sunt intru totul de acord. Nu am sa inteleg asta niciodata probabil...cum sa nu ai tu, un asistent sau un alt doctor mai mic, incredere in priceperea si experienta unui doctor care conduce o clinica. Da, tehnicile medicale avanseaza permanent...dar doctorul sef stie asta, e primul care a invatat asta pe pielea lui. Ma rog, nu e o parte prea importanta din film. Ce a contat au fost povestile si caracterele personajelor. Ce a contat au fost legaturile formate si influenta acestor doctori si acestei clinici in viata oamenilor...un exemplu moral demn de urmat.
Ce pot spune ca nu m-a incantat prea mult a fost durata de 3 ore. Nu zic ca filmul a fost plictisitor, din contra dar 3 ore e mult pentru orice film. Este o intermisiune dupa o ora si cinzeci de minute dar se presupune ca trebuie sa-l vizionezi intr-o sedere...destul de greu. Revenind la personaje...nu prea mi-a pasat de tanarul doctor Yasumoto insa l-am simtit ca fiind unul din personajele principale prin care vedem actiunea si nu defineste actiunea, de cele mai multe ori. Am vazut tot aici si acting de prima clasa, cu mult mai putin exagerat decat ma asteptam. Bine, mai sunt momente cand actorii se plimba prin tot platoul incercand sa isi spuna cuvintele, sa iti arate frustrarea lor...exagerat clar dar am trecut cu vederea.
In rest e un film cu o poveste excelenta, dramatica, memorabila si totul se leaga calumea astfel incat, desi e lung, te tine atent si concentrat pe dialoguri si actiune. Merita vazut.
9/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu