vineri, 4 ianuarie 2013

The Butterfly Effect {2004}

Tin minte ca prima data cand l-am vazut singurele lucruri care m-au afectat au fost faptul ca a fost socant si a avut o idee interesanta in spate. Acum tot aceste lucruri m-au afectat. E socant pentru ca temele sale nu sunt tocmai dragute...vedem pedofilie, violenta extrema din partea unui copil, poante ale adolescentilor care au mers gresit, violenta din inchisori, violenta fata de animale.

Acestea formeaza un tablou care iti trezeste interesul nu pentru ca se arata lucrurile deranjante ci pentru cum sunt introduse...in jurul unor pierderi de constiinta a unui copil care mai departe o sa fie personajul nostru principal. Acesta a avut o copilarie cam deranjanta din cauza unor probleme sau fenomene pe care le-a avut tatal si bunicul sau inaintea lui. Bineinteles, datorita acestora scenele de la inceput sunt vagi si inexplicabile pana vedem fenomenul desfasurandu-se in fata noastra.
Asthon Kutcher joaca cel mai bine in rolul asta. Adica e cel mai bun rol al sau, in rest e un actor care a ajuns unde e din cauza felului cum arata. Sa vedem insa cum o sa fie in "Jobs", filmul biografic al lui Steve Jobs. Aa, si il mai stim si pentru seria de pe Mtv, Punk'd. Pe langa ca el joaca bine foarte important a fost si actingul copiilor, in partea lor din film intamplandu-se multe sau cele mai importante turning points ale filmului. Acum am sa vorbesc insa de o chestie diferita de ceea ce am vazut prima data...finalul. Prima data am vazut versiunea teatrala, cea care se termina fericit pentru toata lumea insa acum am vazut versiunea regizorilor (director's cut)...cea care se termina cu scena ciudata unde un bebelus se stranguleaza cu cordonul sau ombilicat in pantecul mamei lui...
Acest final e preferabil pentru film pentru ca explica multe. Explica existenta celor 2 frati de inaintea lui ce s-au nascut morti, explica scena cu ghicitoarea si posibil si scena cu tatal sau cand ajunge la spitalul de nebuni. Nu e finalul care ma incanta dar are cel mai mult sens in contextul filmului...si e finalul care lasa loc si pentru un sequal, ceea ce s-a intamplat dar nu l-am bagat si nici nu o sa-l bag in seama.
E un film care merita un scenariu putin mai bun, mai serios, poate mai putin socant, care se limita la numai cateva intoarceri si twisturi, nu la cele 5 pe care le-a avut (daca il numaram si pe cel din final). Oricum, ideea e ce face filmul asta interesant. Constructia lui e interesanta dar in interiorul scenelor lor personajele sunt superficiale si imature, schitate rapid. Original i-am dat vreun 8.5...acum insa primeste
8/10

Un comentariu: