duminică, 27 ianuarie 2013

Du rififi chez les hommes {1955}

Rififi
Un film cu barbati, despre barbati, facand treburi serioase barbatesti. Cum ar fi jaful unei case de bijuterii, un jaf atat de bine pus la punct cu atat de multe elemente plauzibile incat filmul a fost si interzis pentru ca s-au produs multe jafuri reale folosind tehnici din filmul asta...

Da, jaful si consecinta lui sunt elementele principale ale filmului. Sunt motivul pentru care vezi filmul si pentru care iti ramane in memorie pentru ca numai scena cu jaful are jumatate de ora si e facuta in liniste completa, fara replici, fara muzica...fapt ce adauga la suspans si la puterea echipei, aceea de a lucra in tacere completa, fara sa comunice verbal unul cu celalalt. Fiecare stie ce are de facut si o duce la capat la mare arta. Filmul mi-a mai adus aminte de un alt film mare, Le cercle rouge, tot din cauza scenelor de la jaf...cu toate astea, acest film are 15 ani vechime fata de filmul lui Melville. E excelent facut din fiecare punct de vedere...decorurile, imaginea, actingul (in special actorul din rolul principal, Jean Servais).
Pana si regizorul are un mic rol, dar important, in acest film...il joaca pe italianul Cesar, un maestru in spargerea seifurilor si personificarea faptului ca el, Jules Dassin (regizorul si scenaristul) a fost pus pe lista neagra a Hollywoodului. Acest film este primul pe care l-a facut dupa acest eveniment.
Bineinteles jaful nu e singura chestie barbateasca din acest film. Faptul ca sunt incoltiti la un moment dat si cauta calea cea mai buna, o cale care nu e egoista, faptul ca unii stiu cand au gresit si regreta (personajul lui Dassin), faptul ca se sacrifica pentru viitor si ca tin unul la celalalt in orice moment...asta arata ce inseamna Rififi. Nu pot sa explic clar ce inseamna chiar si dupa ce am citit o explicatie pentru cuvant. Tot ce stiu e ca merita vazut si merita pastrat.
Jules Dassin e un regizor pe care l-am luat acum in vizor si mai urmeaza sa fie discutate filme facute de el aici...
9/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu