miercuri, 7 noiembrie 2012

A Passage to India {1984}

Inca una din productiile epice ale lui David Lean care a ales sa se focalizeze pe o poveste dintre circa 4-5 oameni ce se afla in India, o poveste despre prietenie si incredere reciproca, incredere care se duce la un moment dat pe apele fluviului Gange.

Ca sa incep sa povestesc filmul mi-ar trebui multe randuri de umplut pentru ca dureaza 2 ore si 40 de minute si desi actiunea se petrece numai intr-un oras mic din India, vecin cu aceste frumoase si inselatoare mini care surprinzator pot afecta psihicul unei persoane mai mult decat ai crede. Pana la urma aici s-a vrut subliniata magia acestei tari si acestei culturi. Te lasi purtat de val, te las inselat de ecou si apoi se intampla ce se intampla in a doua jumatate a filmului.
Personajele au fost conturate bine insa actorii nu au fost la nivelul pe care il asteptam. Cel mai bine a jucat Victor Benerjee, doctorul Aziz care este personificarea adevaratului caracter al indianului, bun, civilizat, modern, ceva diferit de cum au fost obisnuiti englezii care calca tot timpul pragul lor de parca ar fi venit in India la un spectacol de circ unde vad creaturi ce seamana cu ei dar sunt mult inferiori si sunt tot timpul luati peste picior si tratati ca niste sclavi (aproape). Pe de o parte este analizat si acest aspect al istoriei...un moment cand India era o colonie a Angliei, o cotitura in istoria tarii pana la independenta ei. Revenind la actori, singura fata care mai este cunoscuta este cea a actritei Judy Davis, o actrita ce nu o consider stralucita in vreun rol de-al ei, cu atat mai mult acesta unde a primit o nominalizare la Oscar dar pe care nu l-a primit pana la urma. Mi s-a parut fada de prea multe ori iar atunci cand era puternica in voce era prea vulnerabila in limbajul corpului, astfel contradicandu-se.
Peisajele au fost extraordinare si pana la urma astea sunt semnaturile lui David Lean, nu ca ar fi prea dificil de filmat asa ceva la ce buget aveau filmele lui. Numarul de figuranti este de asemenea si el la fel de mare ca bugetul, el fiind probabil regizorul care ii foloseste pe cei mai multi in filmele lui...nu stiu exact cine detine acest titlu.
In final, a fost un film frumos cu o poveste frumoasa intr-o tara frumoasa. E bine ca totul se termina cu bine si nu iti lasa un gust amar desi personaje antipatice sunt cam in fiecare scena.
8.3/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu