joi, 6 septembrie 2012

Kadosh {1999}

Subtil film care prezinta un coltisor de lume care arata mai mult ca un cosmar viu. E mai mult trist prin ce trec oamenii astia...oile astea. Condusi zilnic si in tot ce fac de catre o carte (ori doua...Torah si Talmud) scrisa de bosorogi idioti si senili care credeau ca aud cuvantul domnului si cand colo isi auzeau propriile idei invechite si debile. Stiti care e treaba, da? Biblia e aceeasi chestie si majoritatea nu vrea sa scape de ea inca pentru ca e o plasa de siguranta...ca cine stie, poate cand mor chiar ajung in iad sau rai.

Niciodata nu mi-au placut filmele religioase, decat cele care o discuta intr-un mod civilizat si (culmea) rational...Stalker-ul lui Tarkovsky ar fi una din ele, The Matrix altul (da, este religios dar intr-un mod mult mai filosofic, budist). Pana si Passion of the Christ mi-a placut...si nu pentru violenta, ci pentru frumusetea lui si a cadrelor...chiar si povestea a fost spusa intr-un mod frumos. Acesta in schimb este o poveste religioasa care ar fi apreciata de evreii ortodoxi portretizati in film insa urata de restu...pentru ca sincer, e o religie oribila a carui rost nu o vad...decat acela de a indoctrina si de a indobitoci.
Mai multa dezumanizare nu am mai vazut de mult. Iar frantura putin pe care am vazut-o a fost in pacat, din punctul de vedere a religiei persoanjelor principale si s-a prezentat sub forma unei tensiuni sexuale incredibile.. Un lucru e clar pentru mine, s-a vrut prezentarea in detaliu a acestei religii (poate mai sunt filme care arata bucati din religia asta...hollywoodul e plin de astfel de oameni, nu? ... dar niciodata asa de la extrem) in contrast cu lumea moderna pe care o stim noi. Cu ea o comparam, nu cu ceva din film. Tot filmul am stat si am analizat viata acestor biete suflete si cum destinul lor este condus de Rabin care si el se ia dupa traditie si invataturi antice.
Din punct de vedere artistic seamana cu unul din filmele noastre...incet si inutil de lung. Nu e un film frumos si nu vrea sa fie asta. Nu e un film in care actorii joaca extraordinar insa sunt implicati suficient. Nu recomand filmul pentru ca nu are ce arata iar interesul cuiva pentru religia ultra-ortodoxa evreiasca cred ca e la minim.
6/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu