luni, 11 iunie 2012

Serbuan maut {2011}

The Raid: Redemption
Da, da, si iar da...asa film de actiune mai rar. Ultimul pe care mi-l amintesc care are doar o cincimea din actiune si jumatate din factorul distractiv a fost 300.
Acela a excelat la capitolul vizual dar asta din cauza ca a avut atatea si atatea efecte speciale. Acesta insa m-a suprins...spre deosebire de alte filme cu arte martiale prin ele a caror coregrafie a luptelor devine din ce in ce mai elaborata in functie de "boss", aici aceasta ramane constanta, veridica din cauza ca in cazurile de fata omul da 100% tot timpul pentru a supravietui pentru ca orice greseala poate insemna sfarsitul.
M-a surpins si din cauza ca fiecare scena de bataie a fost producatoare de adrenalina chiar si pentru mine, spectatorul care statea in siguranta departe de pumnii si picioarele de pe ecranul digital. A fost un sentiment pe care rar l-am intalnit si cred ca ultima data l-am patit (si inca il mai patesc) la trilogia Matrix. E un dar rar ce poate sa-l aiba un film. Deci din start pot spune ca si acesta, colaborarea americano-indoneziana (una neobisnuita) a produs un efect bestial si revigorant pentru intregul gen. Si culmea, regizorul e un englez...nu unul de-al lor, nu vreun asiatic pe care l-ai crede in stare. Nu, un irlandez tinerel care probabil e uber-fan arte martiale si jocurile pe console au fost a doua sa mare iubire.
Pe langa frumusetea artei martiale vine si brutalitatea iesita din comun pe care doar prin Ong-Bak 1 si 2 am regasit-o dar parca nici chiar asa. Acelea au fost filme care au exagerat cu bataile si mai deloc cu povestea, aici aceasta nu e neglijata si detaliile sunt suficient marcate pentru a merge totul mana in mana.
A fost un film nemaipomenit si nerealist doar intr-un aspect...oamenii astia nu obosesc? In special ala mic si rau...frate da rau mai era...si ce stamina avea. In rest sange la greu, deformari de fete la greu si o intorsatura de situatie interesanta.
Il recomand cu caldura tuturor...nu stiu insa cat de mult o sa le placa fetelor pentru ca drept vorbind nu prea e stilul lor.
9/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu