miercuri, 2 mai 2012

Europa Europa {1990}

Nu vezi de fiecare data un film despre razboi ca acesta...de aceea din start il recomand pentru o vizionare. De ce o singura vizionare? Va zic acus.

Povestea personajului din film mi se pare extrem de similara cu politica aleasa de Romania in timpul celui de-al doilea razboi mondial, ca atunci are loc actiunea in acest film. Avem de a face cu un pusti de 15-16 ani, Solomon Perel care, impreuna cu familia sa, pleaca in Polonia din cauza ca in Germania treburile devin prea tensionate pentru genul lor...dar, e vorba despre evrei, evident. In Polonia vine apoi Germania, sa distruga si sa anihileze poporul evreu...pentru ca este, asa cum stie toata lumea, un razboi sfant, un razboi in care evreul trebuie extirpat. De ce am comparat viata pustiului cu istoria Romaniei? Pai Solomon ajunge, la rascruce tensionanta de drumuri, sa aleaga drumul cel mai usor pentru el, mintind si manipuland pentru supravietuirea lui.
Cand vede ca Germania e pe jar si rusii sunt aproape se duce la rusi. Cand rusii sunt si ei intr-o situtie delicata se duce la germani...bine, nu alege in mod special - asa cum a facut Romania - dar minte asftel incat intrarea in tabara respectiva sa nu ii aduca necaz mai mult. Minte in legatura cu originea lui, minte in legatura cu ce este de fapt, un evreu. La final il vedem pe acest erou de circumstanta a carui povestea de viata are loc la 16 ani. Semi-erou.
Corelatia cu istoria Romaniei este evidenta. Si noi, in 1940 am ales tabara cu cea mai mare putere iar apoi am schimbat-o urgent, pe fata. Solomon face la fel si in final este privit de armata rusa cu aceeasi ochi. Un tradator, un spion. Dar na, nu a spus niciodata adevarul....acela ca e evreu. Nu stiu daca l-as numi vreodata pe un astfel de om, care si-a ascuns originea pentru a nu fi impuscat pe loc, un exemplu ori model. Arata doar, pentru mine, smecheria din capul unor oameni care ar face orice pentru a scapa cu basma curata.
Oricum, a fost un film reusit dupa o poveste incredibila dar aparent reala scrisa intr-un roman de insusi personajul principal. Merita vazut...o data.
8.1/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu