sâmbătă, 14 aprilie 2012

The Next Three Days {2010}

Il mai stiti pe Paul Haggis? Nu prea, ca lumea uita repede un regizor care face un film de Oscar...
zic de Oscar pentru ca l-a castigat, nu ca l-a meritat pe de-a-ntregul desi pe mine m-a zbuciumat putin pe alocuri. E vorba de Crash...din 2004. O povestea formata din mai multe povesti care se intercaleaza intr-un soi de teorie a haosului ce are o ordine si un scop.
Oricum, hai sa plecam de la filmul ala si sa ajungem la acesta, complet diferit. Aici parca ne uitam la un thriller obisnuit, de duzina care pe alocuri are sclipiri si tensiuni veridice, palpabile. E ciudat ca functioneaza spre final...chiar ne pasa de personaje si de soarta lor. Voiam sa reuseasca si finalurile multiple au fost oarecum fortate, ca doar e film de Hollywood, dar si construite sub aceeasi tema din filmul precedent al lui Haggis, teoria haosului. O serie de evenimente implauzibile dar care au sens in aceasta micuta parte a quantumului spatio-temporal. Un sot stie ca sotia lui, bagata in inchisoare pentru 20 si ceva de ani, pentru o crima pe care nu a comis-o, e nevinovata si ia in mainile lui soarta familiei sale. Incropeste un plan atat de minutios gandit, atat de complex, atat de incredibil incat numai in filme functioneaza. Probabil de asta criticii nu au digerat acest film intr-un mod favorabil. Nu conteaza, ideea e ca filmul functioneaza si desi sunt unele lipsuri in scenariu care te fac sa iti scrasnesti dintii acesta functioneaza in felul lui hollywoodiano-exagerat.
E un thriller calumea, e un film cu o evadare si cu o referinta la un alt film despre evadare (Papillion) si aparent un remake dupa un film din 2008...mda, mult timp a mai trecut...care se cheama "Pour elle". Ideea e ca nu vad un super-erou in personajul principal. Nu il vad pe Arnie sau Statham. Am vazut un om real care prin coincidente si noroc a reusit. Putina gandire a planului nu a stricat deloc. L-a ajutat faptul ca e profesor de literatura la o facultate de stat...aici am fost ironic. Merge o vizionare...
7/10

Un comentariu:

  1. nu mai regizor de oscar dar si scenarist de Oscar. El a scris scenariul la Million Dollar Baby.

    RăspundețiȘtergere