miercuri, 7 martie 2012

Ballada o soldate {1959}

Ballad of a Soldier
O poveste pe atat de frumoasa, pe atat de calda si umana...

Efectul filmului e ceea ce conteaza, e un film romantic foarte bun in primul rand pentru ca e rusesc. Pentru ca e rusesc inseamna ca se foloseste de cele mai brute emotii umane, fara acting flamboiant american. E o poveste pur ruseasca dar in care ne regasim de multe ori, de oriunde am fi. Mai degraba cred ca din rusi ne tragem toti, decat din alt popor. Noi (ca romani) mai mult decat altii, cu siguranta, din motive evidente...dar ei cateodata ne invata ce inseamna sentimentele si in primul rand prietenia si apoi dragostea...
Sa povestesc filmul imi mai ramane acum, desi incurajez puternic vizionarea filmului. E atat de frumos incat se auzeau suspine prin sala si nasuri suflate din cauza lacrimilor ce au curs inevitabil in unele scene. Povestea unui soldat tanar care a ajuns erou in urma unui act deosebit de curaj si drumul sau acasa pentru ca a primit ca rasplata aceasta calatorie in loc de o decoratie (la dorinta lui). E un exemplu de soldat, e un exemplu de om...dar daca nu e nimeni ca el macar o particica e in fiecare din noi. In calatoria lui spre casa intalneste o fata, asa cum ne-au obisnuit deja filmele americane care s-au mai inspirat si de aici si din multe alte medii - nu zic insa ca acest film a fost primul film care dezbate subiectul asta in acest fel...nu - aceasta fata este aleasa inimii lui  si astfel s-a infiripat in mod secvential si natural o poveste de dragoste tare draguta.
Aventura lor e plina de evenimente care mai de care mai traznite intr-un stil comic dar realist. A primit in 1962 (desi filmul e din 1959) o nominalizare la Oscar pentru cel mai bun scenariu si pe buna dreptate. A fost un festin a povestirii...nu neaparat vizual dar e oricum memorabil.
9.2/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu