sâmbătă, 18 februarie 2012

Sleeping Beauty {2011}

Am vazut in filmul asta putin mai mult...de fapt mai mult decat spune nota de pe imdb.

In mod evident, regizoarea acestui film, Julia Leigh, este fan legitim al lui Stanley Kubrick. Am vazut stilul acestuia cam in fiecare cadru al doamnei. Pe langa asta, referintele catre Eyes Wide Shut sunt mai mult decat evidente cand chiar personajul principal este una din fetele de la palatul ultimului film al maestrului. Dar e ceva mai mult decat nuditatea in filmul asta. Nuditatea a fost folosita extensiv pentru a arata vulnerabilitatea unei persoane, metafora ce se prezinta la fel in mai multe cazuri, in mai multe filme. Aici a contat personajul principal jucat exceptional de Emily Browning.
Astfel de personaj gasim in cultura americana ca fiind o prostituata cu "daddy issues". Portretul australian al unei  fete asemanatoare e putin mai profund, din punctul de vedere al regizoarei si scenaristei (da, ambele sunt femei). Aceasta caracterizare consta intr-o femeie cizelata, cu un bun simt moral (personal) dar din cauza distrugerii acesteia nu ia in considerare ca ceea ce face o defineste si ii ofera substanta. Ea face multe...e studenta la facultatea de matematica, ajuta un alcoolic sa isi revina din sevraj (hranindu-l cu musli si vodka, in loc de lapte), lucreaza la un birou, sterge mesele la o cafenea dupa ore si este ocazional un porcusor de guineea pentru un laborator. Ca sa nu mai zic ce a ajuns sa faca in procesul ei de a hrani traumele copilariei sau adolescentei.
Se numeste "frumoasa adormita" pentru ca se lasa atinsa, pipaita, linsa, s.a.m.d. de oameni bogati in timp ce ea este intr-un somn adanc ce dureaza mai multe ore. Aceasta slujba lasa insa o impresie deosebita pentru ea pentru ca ajunge sa ii fie incomod sa mai doarma nud in apartamentul ei dintr-un zgaraie-nor. Se pare ca nu este influentata de o memorie de care e constienta ci de memoria propriului ei trup...dandu-i un semnal de alarma pe timp de noapte. In acelasi timp putem considera ca aceste imagini ne arata ca de fapt nu e genul de fata care sa se prezinte in vazul oamenilorcomplet...vulnerabila...in respectiva imagine ochii oamenilor erau sutele de luminite ce impanzeau orasul.
Finalul este vag cu intentie, sa fie interpretat diferit de fiecare. Eu inca nu i-am gasit un raspuns decat acela evident cum ca s-a speriat pentru ca a gasit un batran mort langa ea si ea era sa moara la randul ei...teroare acestei realizari s-a vazut in prestatia actritei.
A avut filmul un ritm lent dar pentru mine a fost halucinant din cauza ca incercam sa descopar persoana din spatele acestei fete nihiliste.
7.75/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu