joi, 23 februarie 2012

East of Eden {1955}

O poveste complexa dar in care te imersezi complet in prima ora...

Dupa aia urmeaza rupturile de ritm, dramele nefondate, haosul emotional si scenaristic si razboiul...Desi am fost in totalitate atent la film aceste mici bube dinspre final, cele care ne rup din atmosfera calduroasa a filmului sunt probabil rezultatul transferului cartii intr-un scenariu de film. Nu e de mirare, asta se intampla de multe ori si e complet scuzabil...cele doua sunt doua medii complet diferite si trebuie privite ca atare.
Insa tema religiei recurenta in film, cea cu cei doi frati cu nume religioase ce s-au comportant in final la fel ca Abel si Cain, cea cu binele si rau o paralela atat intre cei doi frati cat si intre cei doi parinti ai lor, cea cu "la rasarit de eden"...nu au facut apel la mine. Nu am, ca sa zic asa, gustat acest aspect insa l-am putut aprecia intr-un context realist, cum a fost acest film. Un frate mai mic, Cal, jucat surprinzator de bine de James Dean. Da, stiu...a murit mult prea tanar dar ceea ce ma surprinde e ca in putinele roluri pe care le-a facut a aratat un adevarat talent actoricesc, natural si crud, emotional si puternic, profund si vulnerabil. E un actor care este regretat si in ziua de azi pe buna dreptate...Unde ramasasesem...ah da, acest frate, Cal, este privit ca oaia neagra dar intr-o familie unde exista doi frati in competitie intotdeauna o sa existe un film de balansa, asa cum am observat ca e cu mine si sora mea. Daca unul e privit ca bun, celalalt automat e mai putin bun, deci rau...Unul va sta de partea parintilor, celalalt va fi rebel (fara cauza...).
Aici a fost la fel in prima parte a filmului cand Cal nu se stia pe el si pe mama lui, nu isi stia radacinile...de asta se comporta ca un adolescent care nu stia de ce e suparat tot timpul. A ajuns sa se cunoasca si s-a dat pe brazda dar competitia dintre frati nu se termina si in cele din urma clacheaza in momentul culminant al actiunii.
Pe langa toata paralela cu Cain si Abel avem si legaturi fiu-parinti prezentate destul de puternic si evolutiv...astfel incat percepem legatura ce creste intre ei. O poveste de dragoste timida rasare intr-un triunghi amoros, nu foarte convingatoare dar previzibila.
E de recomandat filmul dar are cateva momente mult prea naive si protretizarea unui adolescent in acest film a fost cam exagerata pe alocuri. E totusi de vazut...desi nu e deosebit de memorabil.
8.25/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu