joi, 5 ianuarie 2012

Nanjing! Nanjing! {2009}

City of Life and Death
Asta e un film de razboi pe care vrei sa-l mentionezi mai departe. Nu e plin de impuscaturi si bombe dar cand e te da pe spate. In rest e o poveste superb povestita despre viata si moarte in acelasi loc ca in filmul "The Flowers of War" ce se afla mai jos pe aceasta pagina.
Am vrut sa-l vad pe acesta pentru ca a fost recomandat atunci cand citeam despre filmul lui Zhang Yimou si cele doua au putine trasaturi in comun. Bineinteles, trasatura comuna e faptul ca amandoua ne arata acelasi eveniment istoric. Diferenta e ca acesta il dezbate in amanunt si in amploare. Pensula regizorului Chuan Lu a fost cu mult mai fina decat cea al lui Yimou. A avut o alta rabdare la unele scene, un ochi deosebit pentru detalii si un picior pe pamant, comparativ. Aici nu e povestea unui singur om ci al unui intreg oras...aici exista cate un personaj pentru fiecare scena, personaj in jurul caruia ne adunam sa nu ne simtim pierduti.
Spre deosebire de filmul lui Zhang acesta prefera sa nu ia o parte anume ci doar sa arate fata reala si urata a lucrurilor. Da, japonezii sunt cei ce au invadat deci in mod normal ei ar fi priviti ca personajele negative din aceasta poveste. Poate...dar pana la urma toti au fost oameni si cand s-au intors la cele normale ni s-a aratat ca unii nu au fost in stare sa o duca mai departe...pana la urma: "Viata e mai dificila decat moartea". Un adevar prezentat vizual de mai multe ori in film...sa ucizi e usor, sa cruti viata cuiva e cu totul alta poveste.
Cadrele sunt filmate foarte frumos pentru a captura intreaga emotie din fiecare scena si pentru a sublina actingul puternic din partea fiecarui actor. Un film mai bun decat cel al lui Zhang Yimou si il recomand.
9.1/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu