vineri, 2 decembrie 2011

The Princess and the Cobbler {1993}

Nimeni nu a auzit de filmul asta, asa-i? Si are multe "fun fact-uri" legate de el care ar suci mintile unora...si incepem:
Desi a aparut in 1993 productia la acest film a durat...wait for it...28 de ani. Realizatorul acestui proiect, Richard Williams si-a dedicat intreaga viata pentru realizarea - in viziunea sa - a celui mai mare/bun film de animatie facut vreodata. Versiunea pe care am vazut-o eu a avut 90 de minute si fiindca filmul a intalnit multe probleme financiare si schimburi de case de productie nu a fost niciodata finalizat calumea. Asa ca in loc de o animatie la calitate exceptionala, cum e in cadrul de mai sus, am intalnit si scene formate din imagini de storyboard, de animatii care nu au fost colorate, de siluete miscatoare si in general de o animatie slaba si incompleta. Daca era terminat cum trebuia iesea o animatie mare dar nu cred ca iesea cea mai buna, oricum...
Povestea din ea ne aduce aminte teribil de faimosul Aladdin din 1992. Multi animatori de la acest film au plecat la Disney si s-au furat scene intregi, caracteristici ale personajelor si intregul ton al filmului e asemanator cu al acestuia.
O alta caracteristica deosebita a acestui film e ca Richard Williams a fost un perfectionist exagerat asa ca in locul celor 25 de cadre obisnuite intr-o animatie desenata la mana in aceasta avem de multe ori dublu. De asta cateodata ai impresia ca e facut pe computer la cat de complexe si elaborate sunt unele scene. A fost nevoie de o munca titanica si o suma imensa de bani sa il faca...24 milioane dolari pentru o animatie. Nu e mult daca iei in considerare faptul ca au fost intinsi pe 28 de ani. Ca poveste nu mi se pare extraordinar, chiar prea copilaros cateodata...cum hotul ala reusea sa fure ce doreste, cu oarece greutate si efect comic, dar niciodata nu a fost pedepsit sau a sa soarta sa fi fost impotriva lui. Nu mi-a placut asta, nu a avut morala la capitolul asta...
E de vazut dar e pacat ca nu e terminat. Si in plus, e interesant pentru ca insasi productia acestui film are o poveste.
7/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu