luni, 26 decembrie 2011

High Anxiety {1977}

Omagii si iar omagii...Brooks a fost tata lor. Adica na, intr-un fel a fost creativ pe partea de comedie dar cam niciodata creativ pe partea de subiect pentru ca de fiecare data, la fiecare film, le lua din alta parte...din alte filme...filme pe care le parodia in filmul sau.
Acesta a fost clar inca de la inceput...dedicat chiar maestrului suspansului, Alfred Hitchcock. Referinte la filmele sale cele mai importante printre care se numara Vertigo (in mod special, din cauza bolii personajului principal si din cauza posterului), "Birds", "North by Northwest", "Psycho", printre cele mai evident si restu filmelor mai importante ale lui Hitchcock si chiar unele ce nu ii apartin lui cum ar fi "Blowup" sau "One Flew Over the Cuckoo's Nest"...scene destul de mari si evidente ca referinta catre aceste filme...destul de usor de observat.
Mel Brooks nu a fost niciodata genul ce ar ascunde o referinta, a fost destul de evident de fiecare data si totusi mi-ar fi placut sa fie mai subtil in general la acest capitol...nu e chiar amuzant sa oferi totul mura-n gura. Poantele amuzante merg la o masura dar putina inteligenta in crearea scenelor de spoof care vizeaza clar anumite filme puteau fi mai subtile.
Oricum, avantajul e ca acest gen de comedie poate fi gustat chiar si daca nu ati vazut filmele la care face referinta...desi daca le stiti sunteti cu atat mai imersati in atmosfera adevarata a filmului si intelegeti directia acestuia.
8/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu