sâmbătă, 8 octombrie 2011

Werckmeister harmóniák {2000}

Cu siguranta nu e un film usor dar fiindca prezinta haosul si misterul conditiei umane intr-o forma atat de simbolistica, de greu de descifrat, acesta e un film de film. Nu o zic in sensul idiotic-manelistic care a fost bagat cu forta in memoria noastra colectiva...o zic in sensul ca acesta nu e un film care ofera totul pe o tava. E un film la finalul caruia iti este permis sa ai intrebari iar raspunsurile variaza. E unul din filmele clasice psihologice care sunt memorabile prin poezia imaginilor si comportamentul cel putin ciudat al personajelor din film...
Ce e cu balena, ce e cu printul, ce e cu masa de oameni directionati spre revolutie si furie, ce e cu filosoful satului...si cate si mai cate. Acestea sunt doar cateva din intrebarile cu raspunsuri multiple, poate toate la fel de valabile (atata timp cat au sens cu actiunea filmului). Pentru mine balena a reprezentat motivul atator evenimente ce au declansat razboaie...evenimente mici in scala (goale pe interior) dar cu un impact masiv (carcasa dura, mare). Printul a fost conducatorul din umbra a intregului masacru...in acest caz chiar umbra care din cauza ca nu avea limba originara locului e doar un papusar ce simte ca poate profita de ocazie. Filosoful nu am incercat sa-l descifrez dar pentru el, se vedea, lupta era pierduta din start.
Tanarul din rolul principal este noua generatie care este curioasa si demna sa incerce lucruri noi, neconstransa de traditii sau obiceiuri, neconservatoare dar si sarcastica cand vine vorba de religie (Ce misterios este Domnul că se amuză cu creaturi atȃt de ciudate. - referindu-se la balena). E insa prea tanara, naiva si uita adevarata natura umana. Aceea de a distruge si de a domni in haos si furie. Nu intelege de unde vine aceasta furie...dar poate aceasta furie nu are neaparat o sursa clara ci o stare ce cuprinde intregul sat, incetul cu incetul...atat in anticiparea misterioasei creaturi "ce nu poate aduce nimic bun" cat si in asteptarea atractiei principale...printul.
E un film despre revolutie si evolutie...in aceasta ordine. Dar intr-un final, stagnare produsa de aceeasi factori ca si de pana acum. Este un film greu, ca doar nu toate trebuie sa fie usoare. E mai bine asa...il recomand. E un festin vizual si psihologic. Se lasa cu interpretari la final dar si cu mistere pe care de unu singur nu le poti dezlega.
9/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu