marți, 19 aprilie 2011

Week End {1967}

Genul de film de arta care naste frustrari, cu adevarat. Asta e genul de film care primeste pareri contradictorii de la fiecare spectator al lui dar majoritatea se vor opri asupra unor elemente comune care ies in evidenta. E un film frustrant pentru ca asta intentioneaza sa fie, trebuie sa fie enervant pentru ca se leaga de ceva ce noi traim si cateodata trecem cu vederea...lumea politica. Filmul lui Goddard, ultimul sau film adevarat, pentru ca dupa asta a coborat radical calitatea lor, este un "fuck you" adus aproape oricarui aspect din cultura vestica moderna.
E experimental si in acest sens, nu e coerent. E haotic cu un scop, pentru ca prezinta haosul. Un cuplu vor sa petreaca un week-end in natura dar in jurul lor se destrama civilizatia. Nu pot sa spun ca l-am perceput cum trebuie, tocmai de asta o sa-l pastrez si mai primeste de la mine vizionari in viitor. Are oricum cam acelasi aer ca in Breathless si Pierrot le fou. Non-liniar, non-logic, non-povestire. Sunt imagini sau chiar franturi din imagine care comunica ceva prin cel mai subtil mod. Da, poate parea pompos si spectatorii pot fi snobi...pentru ca sunt atatea filme care si spuneau ceva dar erau pe intelesul majoritatii incat rostul unor astfel de filme nu este inteles.
Ok, sa fie inteles de majoritate nu e un lucru bun intotdeauna dar astfel de lucrari sunt acceptate cu greu pentru ca e un adevarat film de arta...unul pe care ori il accepti asa cum e, ori il urasti si nu il mai recomanzi la nimeni.
Scene lungi, care aparent n-au sens...cum ar fi scena de pe strada cand personajele principale trec incet-incet printre masinile oprite, ca si cum sfarsitul lumii s-a apropiat. O scena lunga si plina de sunetele claxoanelor care ating o coarda ce te face sa te intrebi, ce a vrut sa arate cu asta? Tot calvarul traficului dintr-un weekend sau chiar o saptamana comprimata intr-o scena de cateva minute? Poate. Din pacate are conotatii istorice importante pe care nu le-am localizat inca si nu cred ca am s-o fac. Simt totusi ca mesajul sau e nemuritor si cazul e omniprezent in istorie. E un film interesant dar daca il vizionati pregatiti-va sa fiti buimaciti (dar poate nu la fel de mult ca la Lynch).
8.5/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu