marți, 12 aprilie 2011

Prince of the City {1981}

A murit Sidney Lumet. Un mare regizor care a adus pe lume opere cinematografice memorabile si din aceasta cauza am sa zic: "Traiasca Sidney Lumet!"...pentru ca desi a decedat la varsta de 82 de ani el intotdeauna o sa ramana nemuritor prin creatiile lui, la fel ca orice artist care este amintit prin ce a lasat pe lumea asta.
De data asta avem o epopee de 2 ore 40 de minute despre viata de politist in New York. Nu politistul de pe strada, plutonierul ci acela care are putina putere in maini, acela care chiar face ceva pe strada, nu numai cheama dupa intariri. Bine, asta e politia si New Yorkul din anii '70...probabil chiar spre sfarsitul lor pentru ca filmul sa aiba un aer de actualitate, de urgenta. Subiectul lui delicat este vast si complex...e despre acest tanar politist care incearca sa faca un bine. Ca sa faca acel bine trebuie sa atinga persoane pe care le iubeste, la care tine...partenerii lui din "forta" cu care traieste viata de zi cu zi (cu sotia doarme, numai)...asta e vorba pe la ei, pe la cei loiali.
El insa se afunda atat de tare in chestia asta, in chestia asta facuta chiar de el incat pierde controlul si pierde. Pierde batalia care o credea la inceput usoara, pierde prieteni, crezandu-l acum un turnator ordinar...pierde respectul de sine si nici macar finalul favorabil lui nu ii distruge stresul psihic si povara pe care a acumulat-o. E un film destul de complex si la 2 ore 40, fara sa devina neinteresant sau plictisitor, cred si eu ca e o sarcina grea, dar in final satisfacatoare, sa faci un film care sa spuna ceva. Scenaristii s-au folosit de cartea lui Robert Daley...care a format acest univers in care pana si polististii se pot diferentia cu greu de mafioti. Filmul a prezentat foarte multe elemente comune...coruperea, hainele scumpe, viata lejera si treburile murdare. Nu pot spune insa ca in final m-a impresionat teribil. E un film foarte bine facut, bine jucat, excelent scris...dar nu iti ofera o satisfactie decat in anumite scene. In rest privim anatomia detaliata a unei anchete, a unui proces, a unei vieti...cat de interesati suntem de ea, depinde numai de noi.
8.3/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu