joi, 14 aprilie 2011

Fail-Safe {1964}

Of...in timpul filmului tot aveam cuvinte cu care sa incep descrierea acestui film dar acum s-au evaporat toate. Asta din cauza filmului, e genul de film pe parcursul caruia mintea iti explodeaza datorita incarcaturii electrice dar la final te lasa fara cuvinte...incepi sa baigui ceva, dai cu stangu in dreptu. Te uimeste filmul, te deruteaza complet tensiunea lui si cum iti acapareaza simturile.
Lumet este un geniu al dramei in spatii restranse. L-a folosit din nou pe Henry Fonda pentru a reproduce personajul rational si calculat din 12 Angry Men. Multi au auzit de 12 Angry Men insa de acesta nu stiu de ce nu au auzit. E mai complex, da, dar in fond pastreaza aceeasi formula...formula unui caz ipotetic, un scenariu S.F.-ist, exagerat si tu, ca spectator, stii asta. Dar te bucuri de el in sensul ca il accepti, pentru ca motiv de bucurie nu exista. Am ajuns chiar si sa imi curga lacrimile datorita umanitatii in fata inevitabilului. Iar finalul a fost perfect unde trebuie. Nu imi trebuia sa stiu nimic mai mult, orice informatie in plus ar fi distrus orice parerea aveam pana in momentul ala despre film. Un film extraordinar.
Un film care te poarta prin tensiuni intotdeauna in crestere. Inca de la inceput, cand se prezinta computerele, intregul mecanism electronic de aparare a tarii stii ca o sa se intample ceva deosebit. Chiar si atunci cand se descrie sunetul ce o sa fie auzit la telefon in cazul cel mai grav, stii ca o sa vina si acel moment...ma refer la sunetul ascutit, sunetul unui telefon topindu-se.
Poate ghinionul acestui film a fost ca a aparut in cinema dupa capodopera lui Kubrick, facuta de aceeasi casa de productie, Dr. Strangelove. Dupa asta, din cauza lui Dr. Strangelove, nimeni nu mai lua in serios filmul lui Sidney Lumet. Era luat ca la fel de amuzant desi finalul e tragic si tulburator. In fine, poate a reusit sa-mi spele creierul datorita acestui scenariu implauzibil dar m-a cucerit constructia si cresterea tensiunii. Un film colosal, uitat, ce trebuie recomandat mai departe.
9.6/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu