marți, 22 martie 2011

Unthinkable {2010}

Hai sa dezbatem impreuna cu filmul asta ce e moral permis atunci cand ai de a face cu un atentat cu bomba nucleara si ai in mainile tale omul care a pregatit totul. Ce ii faci? Incerci sa-l torturezi pana spune adevarul, nu? Dar daca s-a pregatit pentru asta? Daca s-a lasat prins si se asteapta sa fie torturat timp de mai multe zile? Aici am intervenit eu si mi-am zis...de ce nu au folosit un ser al adevarului? Exista un drog care reproduce simptomele unei stari euforice, de bine, de siguranta care i-ar da "pacientului" o stare de siguranta...ar fi cedat, poate. Dar poate marturia lui nu era luata in considerare fix pentru ca era drogat, deci nu gandea clar...
Asa ca da, nu ramane decat sa-l torturezi timp de mai multe zile, sa-l depravezi de la somn, sa folosesti cele mai brutale metode de tortura, cele mai eficiente psihic in mod special, pentru a nu pune in pericol viata omului, ca doar na, vrei sa iti spuna ceva. In procesul asta intervine in cazul nostru cel mai smecher dintre smecheri...bad-ass-ul absolut al Hollywoodului, domnul Samuel L. Jackson. Se vede ca e un bun cunoscator al psihologiei umane dar bazata mai mult pe anii de experienta in arta torturii.
Filmul e clar condus de elementul soc al filmului si oricand te astepti la ceva socant, mai ales in partea a doua. Nu zic nu, m-a facut de vreo 2 ori sa ma aplec in fata in semn de interes din partea mea. Da...e socant pentru ca e exagerat, dar e mai exagerat ca Saw, de exemplu? Nu prea...macar asta are o poveste in spate, un motiv si poate o morala si un raspuns la unele intrebari mai extreme. Il lasai pe Samuel sa faca "inimaginabilul" daca stiai ca ii poate salva tara, familia si compatriotii? Poate, ca a treia persoana din ecuatie...ca spectator, as fi votat "da". Dar acesta e doar un caz de o extremitate rara...desi plauzibila :)). 18 livre de material nuclear furat dintr-o tara, pusa apoi in 3 bombe...sau o fi mai multe?
Unthinkable e un thriller care raspunde cererilor din ziua de azi. Cu un scenariu facut in graba dar cu o idee in spate care ar construi mai multe dezbateri decat filmul in sine, e ceva ce merita vazut o data...poate de 2 ori dupa mai multi ani. Dar cam atat.
7.3/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu