vineri, 11 martie 2011

Hævnen {2010}

In a Better World
In a Better World a fost castigatorul de anul asta la cel mai bun film strain, la Oscaruri. Am zis ca-l vad ca si asa nu am vazut nici unul din nominalizati si cum fac de obicei, cei care castiga merita macar o vizionare. Si, ca de obicei, nominalizatii la cel mai bun film strain sunt cel putin ceva interesant de vazut.
Aici se dezbate din doua tabere o poveste despre putere. Puterea celor din jur pe care o au asupra noastra fara vointa noastra dar si puterea pe care o putem avea noi...cei mai mici, cum au fost cei doi pusti din imaginea de mai sus, personajele principale ale acestei povesti. Balanta asta a puterii poate fi dezbatuta din mai multe puncte de vedere, cel mai puternic dar cu putin creier fata de cel mai slab dar cu mai multe creier. In functie de "ringul de lupta" sansele se pot schimba dramatic. In cele din urma se vorbeste despre oamenii care abuzeaza de putere si refuza sa fie umani ci doar animalici...cum a fost Lars si "The Big Man". Eventual fiecare a primit ce a meritat si lectia cea mai importanta a fost invatata de cei doi pusti.
Bineinteles, pe langa povestea lor mai avem una, cea a parintilor unuia dintre ei care sunt in prag de divort, iar barbatul relatiei isi are barbatia testata in fiecare zi. Ba cand e in Africa cu "The Big Man", ba inapoi acasa cand are de a face cu Lars, un bataus din nastere. Fiecare din dramele lui se reflecta asupra imaginii barbatului din ziua de azi. Unul mai intelectual si fara forta, unul pacifist putin prea mult. A rabufnit insa, si-a iesit din carapace unde a trebuit, insa a lasat celalalt capitol pentru pusti. Bineinteles, aici a survenit o tragedie bine scrisa. Regizoarea Susanne Bier a facut o treaba foarte buna cu actorii si cu scenariul primit. A trimis spectatorul spre orizonturi familiare ale dramei in film si ne-a facut sa simtit ceva, din nou, cand privim un film de calitate. Eu unul il recomand datorita povestii, actingului si frumusetii vizuale insa nu stiu cat o sa-mi amintesc de el in viitor. Noroc de titlul primit la Oscaruri. Totusi, generatiile viitoare pot spune ca au vazut un film bun...
8.3/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu