joi, 24 martie 2011

Cat on a Hot Tin Roof {1958}

Atat de multe teme esentiale ale conditiei umane moderne dezbatute in filmul asta...si atat de bine, atat de profund si atat de "in esenta lor" incat este fermecat de la inceput de certuri si drama care mai-mai ca zici ca e exagerata. Dar nu poti sa negi faptul ca e intr-adevar, cateodata, o cearta de genul asta aplaneaza toate tensiunile ce se afla intr-o familie si in acelasi timp poate rezolva probleme. Da, certurile sunt sanatoase, da, ridicarea tonului e sanatoasa atata timp cat e din dragoste si atata timp cat e din cauza persoanelor de care iti pasa si de care nu poti scapa.
Avem 5 personaje caracterizare la sange...cele principale mai mult decat cele secundare dar impreuna conduc acest spectacol, fiecare e indispensabil si esential pentru poveste si pentru conturarea personajelor cu care intra in contact. Il avem pe tatal familie, Big Daddy, padre familias, un om puternic condus de cele mai multe ori in trecut de dorinta de a dori ce doresc oamenii cu putere...mai multa putere. Acesta isi ignora sotia din cauza ca a ales-o intr-un moment de imaturitate si cu ea a ramas pana la batranete, nu o iubeste dar nu mai conteaza asta in marea schema a lumii unde conteaza cel mai mult sa te reproduci si cam atat. A avut doi fii, i-a iubit asa cum ii iubeste un om de afaceri indragostit de afacerea lui...si, asa cum vedem si in prezent...generatia ce il urmeaza il uraste pentru asta si nu doreste sa devina ca el. Bunicul a fost opusul si asa mai departe...o generatie munceste de rupe, urmatoarea sta si freaca menta.
Dar nu, generatia de acum vroia sa devina un star in fotbalul american, prin personajul jucat incredibil de Paul Newman, acum insa e frustrat ca a ratat sansa aia si se ineaca in bautura desi femeia care il iubeste, da, iubeste, simte ca il pierde. Maggie e un personaj care nu esti sigur cum il poti citi dar mi-a placut asta...mi-a placut ca prin asta se captureaza intregul spirit al unei femei adevarate...intotdeauna misterioasa si schimbatoare ca vremea. Toti actorii au jucat exemplar iar povestea e intotdeauna tanara. Un film clasic in adevaratul sens al cuvantului si din orice sens.
10/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu