luni, 31 ianuarie 2011

The Miracle Worker {1962}

Un film miraculos condus de personajul principal si de cel secundar (principal). De mult nu am mai vazut roluri atat de puternice si jucate atat de bine cu atat de mult suflet si pasiune in ele. Au din acest moment un loc special in memoria mea despre cinematografie si o lectie ce trebuie trimisa mai departe despre acting, emotie si teatru esential, fara exagerari inutile si de prost gust, ireale.
Se povesteste povestea reala a unei fetite oarbe, surde si mute, Helen Keller, si a invatatoarei ei, Annie Sullivan. Fetita e efectiv un animal de casa nedisciplinat si needucat. Face ce vrea, cum vrea, iar cei din jur accepta asta din cauza dezabilitatii ei. Efectiv mama a obosit facand rolul ei din momentul in care a vazut cu ce are de a face. Un copil care se afla intr-o inchisoare a simturilor esentiale in viata, o inchisoare a intunericului si a fricii constante ca nu se stie (decat daca a mai fost pe acolo) unde duce urmatorul pas. Sa fii intotdeauna insotit si intotdeauna ajutat in orice faci e o povara extrema pentru cei din jur...dar o accepta ca face parte din familia lor, o accepta pana la un anumit punct. 15 ani la data filmarilor, Patty Duke a aratat dovada de hotarare si dedicatie cand a venit vorba de acest rol. Si-a meritat cu varf si indesat Oscarul.
Pe de cealalta parte a baricadei se afla profesoara...si ea oarba la un moment dat, acum la prima ei sarcina de a invata pe cineva...cineva care nu avut aceleasi probleme ca ea ci mult mai grave. Insa trecutul ei a ajutat-o sa devina puternica si sa invete mai mult decat credea ca poate. Metodele ei de predare nu sunt obisnuite si nu sunt acceptate (initial) de familie dar macar dau rezultate. Si Oscarul Annei Brancroft este bine-meritat pentru portretizarea unui profesor model, dedicat si rabdator. De fiecare data cand sunt ambele actrite pe ecran se produce un efect unic...suntem hipnotizati si socati, suntem atrasi de lupta animalica umanizata dintre un dresor si creatura mica si neastamparata ce a luat-o in primire. Pentru amandoua e o lectie de viata extraordinara si pentru spectatori o poveste incredibila. Recomand.
10/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu