vineri, 7 ianuarie 2011

127 Hours {2010}

Un film pe care daca il vezi vrei si tu sa te apuci sa faci filme...e intocmai genul de film care intr-o ora jumatate captureaza intreg spiritul cinematografic de a face filme superbe vizual, interesante ca poveste si captivante pe plan emotional. E un film care se joaca mult cu tine pana cand devine serios...dar serios incat te doare. Da, empatia e puternica pentru personaj, e puternica ca intr-un anumit fel avem acelasi spirit de aventura ca el, sau na, il dorim.
Dorim si noi sa avem o slujba usoara, care rasplateste multumitor si care ne lasa sa avem si o multime de timp liber dupa. Dar nu e despre asta filmul, la asta imi pierd eu timpul visand :)). Filmul este despre invingerea tuturor sanselor ce se afla impotriva ta, e vorba despre curaj, perseverenta si optimism chiar daca totul se afla intr-un ambalaj dureros si inspre final greu de inghitit. Asa trebuie sa fie, asa trebuie aratat...e inspirat dintr-o intamplare reala la care a participat tipul prezentat in ultimele cadre ale filmului, tip care dupa eveniment nu s-a lasat si a cutreierat in continuare drumuri late si a scris o carte dupa evenimentul care a facut sa reflecte asupra propriei vieti.
Danny Boyle a regiat toata treaba remarcabil. Imi place stilul antrenant care il are in filmul sau, imi place editarea rapida si punctele de vedere multiple ale aceleasi actiuni contopita intr-o editare perfecta. Este un film mai mic decat Slumdog (cel cu care Danny a castigat Oscaruri...mai multe decat merita), de asta nu prea isi are rostul la "cel mai bun film" dar astept sa ocupe o nominalizare pe la editare, imagine, sunet, muzica...aa, ca sa nu mai zic de James Franco care a avut atat un rol dificil cat si mai versatil decat ma asteptam. I-a cerut acest rol fiecare dram de talent si l-a aratat intr-un mod uman si empatic. Deocamdata e un candidat serios la Oscaruri si ar fi interesant daca o sa castige, avand in vedere ca o sa fie si gazda de anul acesta.
Asadar recomand filmul asta cu caldura si merita vazut de mai multe ori. E o realizare ce nu trebuie ignorata.
9.1/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu