sâmbătă, 4 decembrie 2010

Medalia de onoare {2009}

Hai sa avem totusi grija de batranii nostrii...nu asta e mesajul filmului, nici nu cred ca vrea sa bata in directia aia dar trebuie sa avem un dram de respect pentru ei ca ne aduc cateodata intelepciunea pe care nu o cerem si de mai multe ori nu o acceptam si pentru ca unii dintre ei ne-au adus pe lumea asta si ne-au hranit ani de-a randul. Si aici nu e vorba ca "eh, in fata parintilor mei intotdeauna am respect", nu. Aici e vorba despre toti...bine, vad cazuri din ce in ce mai putine cu batrani batjocoriti de copii mici...pana si in acest film se prezinta un astfel de caz si asta era in '95 :)).
Mi-a placut ca l-au adus pe Iliescu (cel batran) sa-l joace pe cel cu 15 ani mai tanar. Au semi-reusit, desi se vede batranetea de pe fata lui. Neinteresanta partea asta pentru "ne"fanii lui Iliescu. Dar nu asta a contat in filmul asta. A contat cautarea unui batran de 75 de ani al adevarului, a impacarii cu sine si cu cei din jurul sau, mult nu mai are si o stie...este trist si ca spectatori suntem empatici. Intelegem frustrarile lui si neajunsurile lui si le regasim in bunicii nostrii. Lui Rebenciuc nu ii este greu sa interpreteze un batran de 75 de ani, fiind un batran de 77 (75 cand l-a filmat) de ani.Viata lui mizera s-a schimbat intr-o zi cand primeste vestea ca pentru bravele sale actiuni in razboi poate sa primeasca o medalie de onoare (in capul sau - de comemorare, in realitate).
Relatia lui cu fiul a fost un alt aspect sub care putem caracteriza acest personaj complex, profund. Dorinta unui tata ca fiul sau sa ramana aproape de el la batranete dar si pentru ca l-a crescut o viata si l-a trecut prin facultate muncind din greu. Insa onoarea sa se gaseste atunci cand are impresia ca un eveniment vag amintit din razboi ii aduce aceasta medalie. Onoarea lui insa lipseste si realizam ca e un batran gol, las si singur...asa a fost si asa o sa fie. Singura lui sarcina dusa la capat a fost fiul sau care acum traieste fericit in Canada.
Merita vazut pentru Victor Rebenciuc. Cel mai mare actor roman in viata...
8.3/10

Un comentariu:

  1. Buna am o noua coperta si o noua emblema a blogului meu , astept pareri . ( O ZI BUNA )

    RăspundețiȘtergere