vineri, 31 decembrie 2010

Akmareul boatda {2010}

 I Saw the Devil
 Si iata cu filmul asta am pus punct la anul 2010. Iar din fericire l-am terminat cu un film excelent, emotionant si sangeros, romantic si violent...da, pare o combinatie ciudata, pare o combinatie care atunci cand e pusa intr-un film se resping reciproc. Nu si aici...da, unii ar aclama: "Inca un film despre razbunare"...iar eu le-as raspunde "Da, cel mai cel." :)) Pentru ca are potentialul si calitatea cinematografica sa ramana imprimant in memoria spectatorului.
Este puternic si complex. Personajul negativ (si inca ce negativ) jucat de Min-sik Choi (Oldboy si Lady Vengeance) este pe atat de bolnav pe atat de inuman. Chiar si in fata mortii inevitabile dar amanate este inconstient si isi doreste moartea. Pana la urma la ce poti sa te astepti de la o minte psihopata? Min-sik Choi a jucat incredibil rolul sau si a avut o sumedenie de momente sa-si arate brutalitatea, hotararea, nepasarea cand ia o viata si asa mai departe. A avut un detasament hidos cand era in fata unei prazi noi. Violenta nu e niciodata gratuita in filmul asta, desi pare, ci e folosita pentru a cladi premisa si intriga filmului. Incepem cu criminalul, prima victima si iubitul acesteia. Bineinteles, iubitul pleaca apoi in cautarea lui si cauta razbunarea...dar nu oricum. Face o promisiune ca moartea celui vinovat sa fie de 10.000 de ori mai dureroasa decat ce i-a facut acesta viitoarei lui sotii. O promisiune pe care o intelegem dar pe care la inceput o luam in gluma...pentru ca nu credem ca are in el puterea si rabdarea de a-l rani usor si apoi sa-l elibereze in lume ca intr-un joc bolnav dintre vanator si vanat.
Dar pe langa violenta si sangele aparent gratuit toate scenele sunt filmate atat de frumos incat iti place fiecare picatura de sange si fiecare act de violenta. Frumusetea cadrelor e specifica sud-coreenilor dar este de asemenea specifica lui Ji-woon Kim (Dalkomhan insaeng, Joheunnom nabbeunnom isanghannom, Janghwa, Hongryeon). Un regizor care captureaza cinematic (nu fotografic) fiecare detaliu si ii acorda frumusete in ciuda faptului ca acel ceva poate fi si violent. E un regizor foarte bun si scoate ce e mai bun din actori...lucru care se vede si aici. E sincer un film foarte bun care s-ar putea sa cada mai greu la stomac pentru unii dar cand nu se intampla ceva violent (sau poate in special atunci) mai vedem cate o frantura din conditia umana exact asa cum e...
9/10

La multi ani!

Un comentariu:

  1. un film oripilant de bun :)
    http://cinefillebookeeper.blogspot.com/2010/12/i-saw-devil.html

    RăspundețiȘtergere