marți, 16 noiembrie 2010

The Lion in Winter {1968}

Kudos! Bravo! Ancore! De ce? Vreau sa stiu de ce nu mai joaca actorii din ziua de azi asa cum jucau atunci? Eh, va zic eu de ce...pentru ca jocul lor era teatral, era irational din punct de vedere real, era exagerat din punctul de vedere al evenimentelor intamplate...dar e asa frumos. E atat de colorat si expresiv...inteleg ca acum functioneaza foarte bine actingul prin expresiile faciale sau chiar micro-expresiile faciale dar singurul acting real...cu adevarat acting il mai vad la Daniel Day-Lewis care are talentul extraordinar de a combina vechiul cu noul. De a crea un nou standard in jocul actoricesc din Hollywood. Bravo si lui...dar aici nu e vorba de el.
Aici e vorba despre un film istoric...film clasic de altfel care dezbate un subiect istoric de pe vremea lui Henry al II-lea...adica ceva in jurul anului 1130-50...de fapt, se poneste un an in film dar cine-l tine minte...creca era 1138.
Despre ce e vorba...despre drama dramatica dintr-o familie disfunctionala regala. Relegele, Henry al II-lea, jucat magistral si la perfectiune de Peter O'Toole are probleme cu fosta sotie, jucata e magnifica Katherine Hepburn, si cei trei fii ai lui. Cauta un inlocuitor pentru tronul sau si nici unul nu se ridica la asteptarile lui. De aici vine drama extrema bine jucata si bine pusa la punct. O piesa de teatru filmata la perfectiune...fara greseala. De fapt, asa trebuie sa arate o piesa de teatru filmata, nu cum arata Macbeth-ul lui Orson Welles. Aici s-a vazut drama, aici s-a vazut diferenta...si nu ma refer numai la datele tehnice dar Orson era mult prea arogant sa realizeze ca nu poate sa duca o piesa shakespereana singur pe umeri...
Asadar, actingul a fost exemplar...si pentru propria mea viata, nu inteleg de ce Peter nu a luat Oscarul pentru rolul sau. Nu inteleg si basta. Am vazut cine a castigat in locul sau si nu pricep...nici nu am de gand sa-l vad pe invingator dar acest rol al lui Peter a fost la un nivel de invidiat chiar si in ziua de azi. Mi-a placut la nebunie chiar daca l-am vazut in doua reprize la o distanta de ceva zile. Informatia mai noua s-a contopit bine cu cea veche...si a fost o experienta totala pana la urma.
10/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu