duminică, 7 noiembrie 2010

Advise & Consent {1962}

De ce trebuie dramele politice sa fie atat de tembele? Adica efectiv mind-numbing...dar ok, poate nu ma refer la toate dar acesta a fost in mod deosebit o supa lunga si cu putine ingrediente din cauza subiectului dezbatut. Poate in '62 a fost un subiect controversat...fiind inca activa treaba razboiul rece si comunistii.

Advise & Consent ne arata coruptia si jocurile politice din cel mai puternic guvern din lume. Jocurile lor sunt atat de bine facute incat trebuie sa indoaie regulile pentru a reusit. Adica pana la urma nimic din ce au facut nu e ilegal ci doar imoral...nesportiv...dar pana la urma ce practica acesti domni care incearca sa se injunghie pe la spate nu se cheama tocmai sport, asa ca regulile nu sunt aceleasi. Aici se joaca cartea cu santajul, cu amenintarile de moarte...chestii la nivel inalt...desi probabil in realitate se joaca si mai murdar. Aici e innocent si aproape inteligent...pe cand in realitate, cand se doreste inlaturarea cuiva se apeleaza de cele mai multe ori la prostie si greselile ies in evidenta dupa.

Filmul lui Otto Preminger apeleaza la natura latenta a omului...il tine linistit, calm, calculat...pana cand explodeaza in final cu plot-twisturile care se desfasoara in ultimele 20 de minute ale filmului. Un gimmick pe atunci eficient, sunt sigur...acum insa e invechit si ras folosit. Depinde doar cu ce te uimeste in ziua de azi si pe atunci s-au folosit chestii care pe spectator il lasau rece...cum a fost moartea presedintelui, subita si inexplicabila...atata timp cat personajul nici nu prea s-a vazut in film si nu prezenta nici un interes pentru spectator pentru restul firului povestii. Nu e singurul caz de acest gen din film...personajul cel mai interesant este si cel mai putin vazut in filmul asta. Chestia asta a fost ridicola. Personajul, asa zis, principal din poveste...cel mentionat in fiecare discutie insa absent fizic a fost cel interpretat de Henry Fonda. Acum...sunt sigur ca scenaristul a vrut sa arate ceva cu chestia asta...ceva de genul ca simpla existenta a unei persoane, fara contact direct cu ceilalti, poate schimba cursul unor vieti...

Poate...dar e si asa o gura de gust in plus pe langa supa lungita. Nu prezinta nici un interes cinematografic sau de orice alta natura filmul asta. Nu il recomand si mi s-a parut inutil. 

6.5/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu