joi, 28 octombrie 2010

The Social Network {2010}

Da, o poveste americana dar putea la fel de bine sa fie o poveste japoneza sau europeana ca tot aia era. Asta nu e un film care tipa din strafundul sau ca numai in America se poate intampla asta...ca asta e o poveste pur americana de succes. Da, actiunea este plasata acolo dar tind sa cred ca afacerile au un limbaj universal si Mark Zuckerberg e un evreu care se respecta iar ei, evreii, si pentru asta ii respect enorm, le au cu afacerile poate prea bine...si astfel a facut ce a vrut sa faca.

Da, filmul nu e despre site-ul la care probabil sunteti logati chiar si acum, Facebook...nu. Filmul e despre povestea unor oameni si puterea lor de a se insela si de a fi inselati. De a lupta pentru ce este a lor, pentru ceva ce au creat ei, pentru integritate si pentru onoare. E o lupta a mintilor unde iese cel care stie toata lumea ca a avut dreptate din start. Scenariul lui Aaron Sorkin este probabil singurul motiv pentru care ma indoiam de calitatea filmului inainte de a-l vedea. Ma indoiam pentru ca a facut filme atat de americane si atat de patriotice inainte (Few Good Men, The American President, Charlie Wilson's War...dar probabil ati spune ca a si criticat stilul american si probabil ati avea dreptate)...da, probabil de asta a fost angajat si pentru chestia asta dar tin sa subliniez ca asta nu e neaparat o treaba american. E dog eat dog world si ei asta au facut...pustiul ala, atunci de 19 ani, a facut o companie care acum valoreaza 25 de miliarde de dolari. E cel mai tanar miliardar de pe planeta...merita un film!

E un geniu ca la tot ce ma gandesc eu acu e ca are 4 ani inaintea mea si eu cu siguranta nu ajung miliardar in dolari. Ok, dar sa nu deviem la subiecte deprimante. Calitatea filmului sta in actingul excelent al actorilor (da, am zis-o si o mai zic, Justin Timberlake le are cu actingul...ca sa nu-l mai mentionez pe actorul principal care a avut destula experienta cu latura dramatica a unul film) si scenariul lui Aaron...si bineinteles astea nu ar fi functionat atat de bine precum au facut fara talentul magic a lui David Fincher. Are o influenta foarte mare mana lui desi filmul nu excela in cadre complicate cum facea Fincher in trecut. Aici a fost vorba de poveste si mesaj. Mesajul? "Nu va luati o slujba! Inventati una!"

Si daca ma intreaba cineva pe mine, m-ar durea undeva daca pierd un prieten adevarat daca asta inseamna ca fac miliarde. Daca ajungeam in locul lui cred ca faceam la fel...daca actiunile aceluia aveau o consecinta pentru ce faceam eu. Si s-a vazut...Zuckerberg a muncit pana a creat site-ul si alalalt se distra. Da, fiecare trage ce concluzie vrea. Filmul e excelent chiar daca se spune ca nu e tocmai precis in relatari. Pana la urma, foarte bine...nu vroiam un documentar artistic. Vreau o poveste care se invarte in jurul realitatii si ii place sa iasa din liniile cartilor de colorat. That's what cinema is made from! 

9.45/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu