duminică, 10 octombrie 2010

Nunta in Basarabia {2010}

Concurenta mare pentru "Buna! Ce faci?"...cot la cot aproape...in cadrul competitiei de lung metraj de la IIFF 2010.

Decat se enumar toate plusurile filmului as putea sa ma bazez pe minusuri...dar habar n-am care-s alea. E excelent din orice punct de vedere privit la standarde europene. Scenariul e extrem de amuzant de un comic specific nostru si al moldovenilor de peste Prut...unul usor exagerat, bazat pe naivitate si/sau prostie...dar o prostie sarmanta pe care o accepti oricand.

Pe scurt este povestea unui cuplu roman-basarabian in care cei din Basarabia au impresia ca totul e regizat ca fata sa aiba visa de europa. Ei bine, asta e cel mai rau caz posibil pentru ca aici a fost vorba de o nunta. O nunta pur romanesca in care a lipsit totusi betivanul pus pe sotii sau cearta...numai el a lipsit ca in rest totul a fost perfect. E un film bazat pe traditie in care unele din acestea sunt luate in ras...pentru ca sunt invechite, pentru ca sunt ridicole, pentru ca sunt demne de luat in ras. Pe langa aceste elemente care declanseaza comicul mai sunt si personajele dintre care doua, cel putin, ies in evidenta fara doar si poate...Unchiul mirelui, un pseudo-agent de talent care isi da aere de superioritate rara desi e un necioplit si jumate...el are probabil cele mai bune replici din film, cele mai bune "one-line"-re cu care a facut sala plina de la Victoria sa rada in hohote pana la lacrimi.

E de asemenea, la fel ca "Buna! Ce faci?" un film care te bine-dispune necontenit...care te distreaza de la inceput pana la sfarsit. E important pentru un film romanesc sa iasa din zona gri-pastelata a filmelor post-decembriste care vorbesc despre pre-decembrie. Regizorii si producatorii au auzit tipetele noastre de disperare ca ne-am saturat de filme (bune, ce-i drept) despre comunism si ca am dori sa ne indreptam cu filme bune spre tarile cu festivale mari si cu subiecte mai vesele, mai reale in sensul de nedramatic de te simti violat la film. Imi place noua directie in care se indreapta cinematografia romaneasca si impreuna cu "Buna! Ce faci" stiu macar ca anul acesta avem doua filme cu care poate tara sa se laude pe orice nivel...de la productia tehnica la partea artistica. 

9.5/10

2 comentarii: