vineri, 8 octombrie 2010

Buna! Ce faci? {2010}

Iata-ma, din nou, voluntar la Iasi International Film Festival, un festival care promite dar din cauza chestiei care invarte planeta asta, cash, dinero, money, bani...duce lipsa de avant pentru a deveni unul profesionst...

Dar eu de fiecare data am zis ca cele mai importante lucruri aici, intr-un festival de FILM, sunt filmele...deci orice alt fel de organizare ce este pe langa filme...si aici includ transportul si efortul depus vedetelor si juriului de a fi rugati sa se prezinte la filme desi asta e o sarcina pe care trebuie sa o faci pentru ca iti place...nu trebuie sa fii pupat in posterior. Dar inteleg...dar meritam mai mult efort si din partea partilor care nu fac parte din staff. Un festival de film ajuta la multe chestii dar in primul rand, si cea mai esentiala dintre ele este sa cultive mintea muritorului de rand cu filme cat de cat mai bune (in medie) decat tampeniile de la tv.

Iata deci cum am ajuns la filmul de pe data de 7 octombrie. "Buna, ce faci?" este un film romanesc care schimba datele jocului in ceea ce priveste cinematografia romaneasca. Imaginea imi aduce aminte de claritatea si culoarea filmelor lui Almodovar, in acelasi timp ma transmite in mijlocul actiunii care se petrece intr-un mediu luminat perfect, fara cusur. Scenariul si actingul sunt coloana vertebrala a acestui film, oferindu-ne o poveste nu neaparat originala, nu neaparat imprevizibila, insa povestita in asa fel incat totul e fresh si modern...e actual si astfel personajele le regasim in persoanele din jurul nostru. Daca nu in totalitate, macar putin...vedem mamele noastre, tatii nostrii si fratii sau colegii nostrii de clasa...sau na, poate ne vedem pe noi.

Insa totul e pus intr-un pachet perfect cinematografic condus de regizorul Alexandru Maftei, un regizor care promite si imi aduce aminte de Mike Nichols...este astfel un regizor teatral, care micro-regizeaza fiecare actor in parte astfel incat comunica chiar si prin subtilele miscari ale corpului. Editarea a ajutat la acest capitol foarte mult. Cum am zis-o, direct sau nu, filmul asta e un exemplu excelent de cinema facut cum trebuie, teatral si tehnic...si este de asemenea si un film romanesc de top. Probabil cea mai buna comedie romantica din istoria romaniei de dupa revolutie...si cel mai bun film romanesc dupa Filantropica. Hands down. E flawless...atat doar ca povestea nu e tocmai una originala insa e, asa cum am zis, fresh.

Articol scris din mijlocul mirificii distractii...si o spun sincer.

10/10 curat

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu