sâmbătă, 25 septembrie 2010

Tora! Tora! Tora! {1970}

Evident, asa trebuie facut un film de razboi, nu mai stau sa subliniez importanta unor efecte care fac parte din lumea reala, fie si in miniatura...nu mai subliniez faptul ca se ajunge la scenele de actiune dupa o poveste, adica actiune care are un scop, care nu e gratuita. Cu toate ca trebuie sa recunosc ca partea documentata, istorica, puteau sa o pastreze pentru lectiile de istorie pentru ca cinematografic au valoare zero. Doar un incipit pentru adevarata partea a filmului...si anume ultima treime din film in care tot iadul se dezlantuie.

Oricum, sa compar filmul asta cu cel al lui Michael Bay ar fi o prostie din mai multe motive...cel nou e mult mai hollywoodian decat cel vechi, fiind astfel infinit mai comercial si mai dornic de recunoastere in bani decat in premii. Michael Bay, imi aduc aminte, a bagat destul de multi bani in acel film...atat de multi incat cand exista o scena cu explozii nu stia pe care sa o filmeze, fiind atat de multe. Cu toate astea a luat un Oscar, la fel ca predecesorul sau pe care tocmai l-am vizionat. Cel vechi pentru cele mai bune efecte speciale vizuale si cel nou pentru cea mai buna editare sunet...chiar si la premii cel vechi il depaseste pe cel nou.

In rest, mi-a placut impartialitatea americanilor...nu au dat-o in americanisme ieftine ci si-au asumat vina, chestie pe care nu ar mai repeta-o in ziua de azi si Bay stiu sigur ca nu a facut-o...cel din urma aratand cat de viteji sunt pilotii americani si cum s-au dus sa infrunte raul chiar si cu stomacul gol. Cel nou e gol pe dinauntru, are efecte spectaculoase dar partea istorica e subtire, comparativ cu cel vechi. Dar sa zicem ipotetic ca eram in locul lui Bay...fiind obligat sa fac filmul trebuia sa reproduc povestea dintr-un alt punct de vedere, nu puteam sa repet tot ce a zis originalul...nu avea sens. Bani aruncati pe fereastra. Asadar, cum am zis, neputand sa refuz ideea de a face un remake (chestie pe care nu as accepta-o vreodata) trebuia sa ma gandesc sa dezvolt puncte de vedere care nu au fost dezvoltate in primul...sa aduc, intr-un fel, ceva nou spectatorului.

Da, la asta am ajuns. Decat sa vorbesc despre "Tora! Tora! Tora!", care e un film de razboi reusit insa prea in stil documentar, prefer sa compar cel nou cu cel vechi (care am zis ca e o prostie, stiu)...aparandu-l oarecum pe Bay, chiar daca a facut o tampenie de film. Filmul e spectaculos oricum...ambele sunt. Vedem o bucatica de istorie cum s-a desfasurat dar suntem si distrati in stil hollywoodian. 

8.3/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu