vineri, 10 septembrie 2010

Altered States {1980}

Cine mai tine minte episodul ala din South Park in care Cartman era pe coridor si se metamorfoza in acelasi fel ca personajul lui William Hurt din filmuletul asta? Eu da...pe atunci nu stiam din ce film s-a luat dar stiam din momentul in care l-am gasit si luat.

Oricum, cred ca evident ar fi sa-l compar cu "2001: A Space Odysee" sau cu "The Holy Mountain" cu toate discutiile astea despre infinit, zeitati si dumnezei, scopul omului pe lumea asta, omul primordial, conditia umana si alte chestii...dar adevarul e ca pe cat de inteligent se vrea, cu atat mai mult eye candy este. E o joaca filmuletul...e un spectacol de imagini si sunet care merg excelent cu un joint cu prietenii. Macar sa fii cat mai aproape de starea personajului din film daca nu el. Dar si asa, traim ce traieste el asa ca...fara drogul miraculos din Mexic putem vedea viziunea scenaristilor, a regizorului, asupra inceputurile lumii...poveste care se regaseste si in 2001. Altered States a incercat sa aduca ceva asemanator dar in fond, nimic nou. Doar forma cu fond superficial.

Totusi vreau sa laud realizarea montorului de film si sunet care ne-au introdus intr-o stare de haos vizual si dizordine de nedescris in scenele psihedelice. Totusi sunetul a fost nominalizat la Oscar pe buna dreptate. Muzica nu prea mi-a atras atentia insa a primit si ea o nominalizare. Eh, sa fie! Asadar...daca cautati ceva pseudo-inteligent dar care in primul rand cauta sa te distreze, nu sa te faca sa iti ridici intrebari despre originea omului sau a Universului...asta e filmul pe care il cauti. Efectele sunt misto si colorate, imaginile din psihedeala sunt interesante dar nu foarte suprarealistice cum as fi vrut...

Dar sa zicem...m-a tinut atent si am fost fascinat de poveste la inceput. Dar finalul nu e nici filosofic nici satisfacator. 

7.7/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu